Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevrijeme
  • 12.06.2019. 09:00
  • Primorsko-goranska, Brod Moravice

Tuča veličine šake pogodila Gorski kotar, obilni pljuskovi s tučom i u središnjoj Hrvatskoj

Štete od olujnog nevremena s tučom još se zbrajaju.

Foto: Nada Radošević/neverin.hr
  • 782
  • 68
  • 0

Tuča veličine šake pogodila je jučer Brod Moravice u Gorskom kotaru, a obilni pljuskovi sručili su se navečer i na središnju Hrvatsku. Kako piše neverin.hr, jako grmljavinsko nevrijeme razvilo se u kasnim poslijepodnevnim satima na sjeveru Gorskog kotara, nastavno na slovenske grmljavinske ćelije.

"Zabilježena je iznimno velika grmljavinska aktivnost na užem području, a zabilježena su i ekstremno velika zrna tuče za naše područje! U večernjim satima olujni sustav počeo je slabiti i odmicati prema središnjoj Hrvatskoj, zbog čega su se vremenske prilike u Gorskom kotaru smirile.

Nastavak večeri donio je razvoj novih olujnih ćelija i to osobito na području Zagorja gdje je mjestimice bilo tuče te obilnijih grmljavinskih pljuskova. Naša meteorološka postaja u Črešnjevu pored Varaždina izmjerila je čak 43 mm kiše!

Spomenimo da smo u prognozi očekivali lokalne grmljavinske pljuskove, s naglaskom na gorsku i središnju Hrvatsku", piše Alen Šterpin za Neverin. 

Kolike su štete, tek će se vidjeti. Danas nas, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne uz jači razvoj oblaka u unutrašnjosti Dalmacije i gorskoj Hrvatskoj, a navečer i u središnjim predjelima postoji mogućnost lokalnih pljuskova i grmljavine, ali i nevremena. Vjetar slab do umjeren jugoistočni, na Jadranu ponegdje i jači. Najviša dnevna tempreratura uglavnom između 29 i 34 °C.

Podsjećamo, prema prognozi za ovaj tjedan dani će sve do nedjelje, a možda i ponedjeljka kako na kopnu, tako i uz more, ponovno biti suhi i vrući, a noći tople. Ovaj će tjedan sigurno biti najtopliji u povijesti mjerenja. Vrijedno je istaknuti kako ulazimo u prvi ovogodišnji toplinski val. Najtoplije će biti u subotu. Dnevna će temperatura zraka narasti uz Jadran do 33, a na kopnu i do 35℃. Akumulacija topline bit će veća od prosjeka i za 50%.


Izvori

Neverin.hr


Tagovi

Tuča Olujno nevrijeme Brod Moravice


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]