Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2023
  • 16.10.2022. 12:00

Tri TotY finalista New Hollanda – T7.300 AutoCommand, T5.100S i T4.120F DualCommand

New Holland u finalu ovogodišnjeg izbora traktora godine ima čak tri modela.

Foto: New Holland/TotY
  • 759
  • 112
  • 1

Čak tri finalista u ovogodišnjem izboru “Tractor of the Year” nose prepoznatljive plavo-žute boje New Hollanda. U utrci za titlu najboljega u kategoriji ratarskih traktora je NH T7.300 AutoCommand, u kategoriji višenamjenskog traktora NH T5.100S, a voćarsko-vinogradarskog NH T4.120F DualCommand.

No, krenimo redom. New Holland je proširio svoju T7 seriju traktora i to modela s dužim međuosovinskim razmakom za još jedan. Novi T7.300, kako ističu inženjeri ovog renomiranog talijanskog proizvođača, daje više snage a time i najbolji omjer snage i težine u klasi, istodobno zadržavajući dimenzije i manevrivost ostalih modela.

Pogoni ga FPT Industrial NEF 67 motor sa šest cilindara, maksimalne snage 280 KS za vučni rad i dodatnom snagom do 300 KS u transportu. Ovih se 300 iščitava i u samoj oznaci modela. Njegov EVG Turbo osigurava visok okretni moment (1.249 Nm) i ekonomičnost goriva pri niskim okretajima (1.200 o/min). Motor zadovoljava standarde emisije Stage V zahvaljujući High e-SCR tehnologijom.

T7.300 AutoCommand

Novi NH model opremljen je poznatim Auto Command kontinuirano varijabilnim prijenosom (CVT) koji glatko “šalta” do 40 odnosno 50 km/h. Što se hidraulike tiče, tu je CCLS pumpa sa standardnih 150 i opcijskih 170 litara u minuti, a na raspolaganju je 3-5 stražnjih elektrohidrauličnih daljinskih upravljača koji imaju potpuno konfigurabilne kontrole. Stražnji podizni kapacitet je 10,5 a prednji 6 tona.

T7.300 koji će biti službeno predstavljen na izložbi SIMA 2022 u Parizu, “naoružan” je New Hollandovom PLM (Precision Land Management) inteligencijom koja maksimizira učinkovitost i produktivnost te Horizon Ultra kabinom koja podiže ergonomiju, udobnost i sigurnost. Kabina po uzoru na T7 HD modele je veća ali i tiša (sa zavidnih 66 dB) od prethodne. Ima novi Comfort Ride ovjes, aktivni elektro-hidraulički sustav koji "odvaja" kretanje kabine od šasije i pruža udobnu vožnju.

T7.300 će biti službeno predstavljen na izložbi SIMA 2022 u Pariz

Za pametnu poljoprivredu uz PLM Intelligence, automatsko satelitsko navođenje, kontrolu Isobus priključka III klase i telemetriju odnosno daljinsko upravljanje i postavke traktora odnosno razmjena podataka s farmom ili serviserom, upotpunjuje TIM (Tractor Implement Management) pametne inovacije u automatizaciji traktorskih priključaka kojim balirka regulira brzinu traktora prema količini sabijene biljne mase. Tu su i IntelliView i CentreView monitori te SideWinder Ultra potpuno podesivi naslon za ruke za još udobnije upravljanje. 

T5.100S

Na pariškoj će SIMI biti predstavljen još jedan New Holland finalist - T5S, svestrani traktor u klasi srednje snage namijenjen za mješovite farme. Sad se modelima serije T5 - Utility, Electro Command, Dynamic Command i Auto Command, u rasponu od 80 do 140 KS, pridružio model S od 90 KS i 100 KS, s mehaničkim ili powershuttle mjenjačem. Novi T5.100 S opremljen je FPT F5 četverocilindričnim motorom obujma 3,6 litara, koji proizvodi 450 Nm pri samo 1300 o/min (porast momenta je 47 %).

Zadovoljava Stage V standard emisije s naknadnom obradom ispušnih plinova kroz integrirani kompaktni paket dizelskog oksidacijskog katalizatora, filtera dizelskih čestica i jedinice za selektivnu katalitičku redukciju.

Traktori imaju servisni interval motora od 600 sati, a dnevne kontrole vrlo jednostavne i lako dostupne. Ovaj finalist ima mehanički mjenjač od 12x12 (opcijski 20x20) brzina raspoređenih u četiri sinkronizirana glavna stupnja prijenosa. Hidraulički powershuttle omogućuje glatke promjene smjera vožnje. S kapacitetom stražnjeg podizanja od 4,4 tone, mehaničkom kontrolom uz Lift-o-Matic funkciju brzog podizanja/spuštanja, te priključnim vratilom brzine 540/540E/1000 o/min (s elektorhidrauličkim uključivanjem) može zadovoljiti i najzahtjevnije poljoprivredne priključke, posebice ako se uzme u obzir i hidraulička pumpa protoka 82 l/min te tri daljinska izlaza s jednostavnim push-pull spajanjem.

Svestrani traktor također će prezentirati u Parizu 

Predispozicije ove "katice za sve" upotpunjuje i opcija narudžbe tvornički integriranog paketa za prednji utovarivač te tvornički instalirane prednje hidraulike. Proizvođač ističe kako novi dizajn kabine na četiri stupa pruža preglednost od 320 stupnjeva. Udobnost vozača uključuje sjedalo sa zračnim ovjesom i panoramski krov za dobru vidljivost rada utovarivača. Na izbor je i telematika PLM Connect, automatsko navođenje EZ-Pilot i IntelliViewTM 4 zaslon s mogućnošću ISOBUS UT/TC.

T4.120F

New Holland je lansirao i novu generaciju specijalnih traktora T4 F/N/V. Namijenjen za intenzivne nasade (vinogradi, voćnjaci, povrtnjaci, plastenici) od 1-150 ha T4 je u prošloj godini bio, kažu njihovi inženjeri, najprodavaniji specijalizirani traktor zbog svojih ključnih karakteristika – kompaktnih dimenzija koje mu omogućavaju manevrivosti uz korištenje stražnjih, srednjih i prednjih priključaka i u najužim redovima, udobnosti i sigurnosti s jednostavnim upravljanjem, snažnim motorom i hidraulikom za istodobno korištenje više priključaka, te automatizaciji – pametnoj poljoprivredi.

Nova je generacija T4 ima četiri modela s oznakama T4.80, 90, 100, 110 i 120 i snagom motora od 55 do 86 kW (75 do 118 KS). Najjači model T4.120F DualCommand ovogodišnji je TotY finalist u kategoriji “Best of Specialized” a predstavljaju ga krilaticom “Nemoguće je njegova specijalnost”. Njegov četverocilindrični FPT motori obujma 3,6 l daje 86 kW odnosno 120 konjskih snaga uz povećanje okretnog momenta od oko 35%. Isti kao u novoj T5 generaciji, motor zadovoljava standarde emisije petog stupnja (Compact HI-eSCR2 sustav naknadne obrade s DOC i SCRoF) koji isporučuju više snage i okretnog momenta s čistom izvedbom.

Čitav paket je tako kompaktno složen ispod motora da je, prema navodima proizvođača, razmak od sredine vratila do gornjeg ruba sustava za obradu ispušnih plinova 20 cm niži nego do sada. To je pak omogućilo i niži dizajn poklopca motora koji daje bolju vidljivosti i sigurnost uz manje potencijalnih oštećenja grana pri radu ispod krošnje voćaka. Inače, pristup radi dnevnog održavanja kao i punjenja Ad Blue-a je jednostavan, servisni interval je 600 sati.

Zadržali su mehanički mjenjač iz prethodne generacije, pa je tako prijenos od 07, do 40 km/h u 32/16 brzina. Na izbor je mehanička ili elektrohidraulička promjena smjera vožnje, te najveća brzina od 30 i 40 km/h. Zaustavljanje na nagibnim terenima sad je sigurnije zbog parkirne kočnice i dodane mehaničke blokade prijenosa. Priključno vratilo dostupno je s 540/540E okretaja u minuti, a po izboru se može dodati 1000 okretaja u minuti.

VisionView kabina

Novi T4 V/N/F ima novodizajnirano integrirano prednje hidraulično podizanje kapaciteta 1,5 tona. Stražnji podizni kapacitet je 2,6 tona a može se kontrolirati mehanički ili elektronički. Hidraulički sustav s novom pumpom od 80 litara u minuti i do četiri pari hidrauličkih daljinskih izlaza ima kapacitet potreban za istovremeni rad više priključaka.

T4 120F je, kažu iz New Hollanda, lani bio najprodavaniji specijalizirani traktor 

Na raspolaganju su i četiri prednja te opcijski do četiri srednja kontrolna ventila (po 8 brzih spojnica). Novi HPL senzor opterećenja smanjuje potrošnju goriva i pregrijavanje ulja.

Napravljen je iskorak i u udobnosti radnog okružja s novom, prostranijom VisionView kabinom na četiri stupa, kombiniranom filtracijom zraka (stupanj 2 i 4 pri čemu se 4 uključuje po potrebi kod zaštite bilja), boljom izolacijom (71 dB razina buke), širim sjedalima, novim ergonomskim kontrolama desne upravljačke konzole s intuitivno postavljenih funkcija i integriranim PLM sustavom koji obuhvaća automatsko satelitsko navođenje, Isobus upravljanje priključnim strojevima te daljinsko upravljanje i podešavanje traktora (telematika).


Fotoprilog


Tagovi

T7.300 AutoCommand T5.100S T4.120F DualCommand TotY Tractor of the year New Holland


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]