Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 11.03.2019. 16:30

Traktorske gume: Kako produžiti vijek trajanja?

Pneumatici za traktore, posebice posljednji, toliko su skupi, da kad dođe vrijeme njihove zamjene poljoprivrednike hvata "noćna mora". Osnovni savjet stručnjaka za poljoprivrednu mehanizaciju je da se strogo poštuju preporuke i propisi proizvođača guma. Tlak u gumama treba kontrolirati manometrom svakih 15 dana.

Foto: Pixabay/analogicus
  • 3.341
  • 124
  • 0

Osnovno pravilo pri održavanju je da one uvijek budu napumpane prema uputstvima proizvođača, odnosno, da se propisani tlak redovno održava. Kod mnogih traktorista postoji pogrešno uvjerenje da jako tvrda guma ima veću teretnu izdržljivost. Naprotiv, previše napumpana guma sklona je u radu većem klizanju koje uzrokuje brže "lizanje", zatim ostavlja duboke tragove na terenu, a istovremeno povećava potrošnju goriva.

Nije dobro i kada su gume nedovoljno napumpane. Tada postoji mogućnost da guma klizi na samoj bandaži i oštećuje ventil i kida tekstilne niti. Preveliko prianjanje mekše gume terenu, umanjuje brzinu kretanja i uzrokuje neravnomjerno trošenje profila.

Tlak prema podlozi

Traktori obavljaju razne radne operacije, teže i lakše, kao što su, primjerice, oranje i transport.

"Prema uvjetima rada i pneumatici su podvrgnuti vrlo različitim zahtjevima prema opterećenju, brzini vožnje i stanju podloge. Podloga se prilagođava više ili manje profilu gume pa dolazi do njihovog "priljubljivanja". Prilikom poljskih radova, bokovi pneumatika trpe bočne sile, kakav je slučaj kod oranja kada jedna guma ide po dnu brazde. Kako na pneumatike, osim bočnih sila, uslijed težine traktora, djeluje i opterećenje zbog sile otpora pluga - bokovi guma se deformiraju", objašnjava Milan Mijailović, serviser poljoprivredne mehanizacije i ističe da su te deformacije vidljive na unutrašnjoj površini bočnih dijelova guma.

Kada se traktor vozi putevima s tvrdom podlogom, tlak zraka u gumama treba povećati. Ako se tlak ne poveća dovoljno, nastat će krivljenje rebara gume. Rebra se savijaju u smjeru vožnje, dodir s podlogom oslabi pa se tako gume troše neravnomjerno i brzo propadaju. Uz pravilan tlak, gume će se trošiti pretežno po sredini i istovremeno.

Kako se guma deformira?

Uz isti tlak zraka i uz isto opterećenje, guma se na tvrdom putu jače deformira, a na mekanom zemljištu deformacije gotovo i da nema. Uz smanjen tlak zraka, guma se bolje prilagođava podlozi. Što je tlak zraka u gumama manji - veća je dodirna površina s podlogom pa se opterećenje ravnomjerno raspoređuje, što pri traktorskim radovima na njivama znači i manje sabijanje zemljišta.

Pneumatici su podvrgnuti različitim zahtjevima prema opterećenju (Foto: Vedran Stapić)

"Također, pri malom tlaku u gumama, veći broj rebara prianja za podlogu i nema proklizavanja kotača. Međutim, smanjeni tlak zraka u gumama smanjuje i nosivost guma. Pri vožnji na tvrdoj podlozi, nedovoljno napumpane gume deformiraju se i brzo strada kostur gume. Da bi se to izbjeglo, na tvrdoj podlozi tlak u gumama treba povećati", ističe majstor Mijailović.


Tagovi

Poljoprivredna mehanizacija Traktor Gume Pneumatici Proklizavanje


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od kiwija mi je napala neka bolest. Na jednoj grani lišće žuti i vene, a preostale dvije grane su u punoj (zdravoj) kondiciji. Ostali kiwiji su zdravi. Što bi to moglo biti i kako spasiti situaciju?