• Prosvjedi u Njemačkoj
  • 01.12.2020. 18:00
  • Njemačka

Traktorima blokiraju skladišta, a na ulaze trgovina postavljaju bale s križevima

Njemački poljoprivrednici nastavljaju s prosvjedima. I dalje traže više otkupne cijene mesa i mlijeka.

Foto: Facebook/LSV Deutschland
  • 5.693
  • 1.293
  • 0

U Njemačkoj poljoprivrednici ne odustaju od svojih zahtjeva. Prosvjeduju ispred trgovina zbog niskih cijena poljoprivredno -prehrambenih proizvoda smatrajući da iznosi koje dobivaju za mlijeko i meso više nisu dovoljni za normalan rad na gospodarstvima.

Podsjetimo, seljaci ondje traže više otkupne cijene - 50 centi više po kilogramu svinjetine (3,75 kn), 15 centi po litri mlijeka, 1 euro za kg govedine i 20 centi više za kg peradi. Radi toga su digli pobunu i krenuli u masovne prosvjede, a prije skladišta trgovačkih lanaca blokirali su mljekare i klaonice.

Kolone traktora duge 16 km: Njemački farmeri traže više otkupne cijene mlijeka i mesa

Ovoga se puta glavni prosvjed održao ispred središnjeg skladišta maloprodajnog lanca Lidl u Cloppenburgu i to u nedjelju navečer. Prema izvještaju policije, u ovoj je akciji sudjelovalo oko 400 poljoprivrednika s 300 traktora, dok se u ponedjeljak okupilo 150 vozila.

Postavljali bale s križevima na ulaze trgovina

Kako izvještava NDR, još stotinjak farmera je uzrokovalo prometni kolaps kako bi spriječili isporuku robe u trgovine okruga Harburg.

Nadalje, prema slikama koje kruže društvenim mrežama, ispred centralnog skladišta trgovačkog lanca Aldi u Wittlichu nastale su kolone kamiona koji zbog prosvjeda nisu mogli dostaviti robu.

U Bremervördeu su pak ispred sedam supermarketa postavljane bale slame u koje su zabodeni križevi. Riječ je o činu iza kojeg stoji regionalna skupina Zemlja spaja Njemačku (LsV). 

Njemački poljoprivrednici šalju snažne poruke

"Kao poljoprivrednici mi nismo nezamjenjivi jer negdje u svijetu uvijek postoji netko tko može jeftinije prodati ono što mi proizvodimo. Međutim, vrijedi li to nama kao građanima ove zemlje?", pita ova skupina na svome Facebook profilu.

Vraćajući se s prosvjeda traktoristica sletjela s ceste

U ponedjeljak je održan i prosvjed u Dresdenu. Kako prenosi topagrar, nekoliko stotina poljoprivrednika s čak 1.000 traktora blokiralo je mostove na rijeci Labi te nekoliko pristupnih cesta.

Nažalost, dogodila se i prometna nesreća koju je doživjela 17-godišnja traktoristica vraćajući se s prosvjeda u Cloppenburgu. Kako piše OM-online u zavoju je izgubila kontrolu nad vozilom i sletjela s ceste. Ostala je zaglavljena ispod stroja, a nakon što su ju vatrogasci izvukli, prevezena je u bolnicu sa zadobivenim teškim tjelesnim ozljedama. 

Pogledajte kako je izgledao prosvjed ispred Lidlovog skladišta u Cloppenburgu: 


Fotoprilog


Tagovi

Njemačka Prosvjedi Lidl Aldi Blokada Otkupne cijene Više cijene


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.