Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrar na ekranu
  • 26.11.2022. 12:00

TOP 5 poljoprivrednih filmova koje morate pogledati

Za sve one koji su odlučili reći ne nogometu, evo prijedloga nekoliko filmova s poljoprivrednim temama - po našem izboru.

Foto: Depositphotos/SeventyFour
  • 3.285
  • 268
  • 1

Dosta vam je nogometa, a svjetsko prvenstvo je tek počelo? Imamo rješenje za vas.

Pogledali smo nekoliko filmova čija se radnja odvija na poljoprivrednim gospodarstvima u različitim djelovima svijeta te izdvojili njih pet koji su nas se osobito dojmili: 

1. Ovnovi (engl. Rams)

Drama o dva zavađena brata koji vode naslijeđenu ovčarsku farmu u australskoj pustopoljini. Zbog izbijanja rijetke i smrtonosne bolesti Ministarstvo poljoprivrede naređuje eutanaziju svih ovaca, dovodeći u pitanje opstojnost njihove farme i života općenito.

Braća, koja ne razgovaraju već desetljećima, a žive jedan do drugoga, svaki na svoj način pokušava "riješiti problem“. Hoće li premostiti međusobne nesuglasice i spasiti farmu i familiju od propasti, pogledajte u ovom inspirativnom filmu prepunom divnih pejzaža.

2. Pod svaku cijenu (engl. At any price

Uspješni poljoprivrednik i nemilosrdni trgovac sjemenom nastoji privoliti buntovnog sina da nastavi posao koji traje četiri generacije. Ali ovaj ima sasvim drugačije planove, kao i njegov brat koji je odavno napustio život u poljima kukuruza i pobjegao na drugi kontinent.

Dok mu konkurenti podmeću klipove, u tržišnoj borbi za opstanak, povećanje produktivnosti i profita, glavni protagonist će učiniti sve - "rasti ili umri" njegov je moto. Kroz ovu potresnu priču proteže se nezaobilazna tema američkog agrara i rigorozne politike kompanija koje proizvode GMO sjeme, čija je ponovna upotreba zabranjena. 

3. Minari  

Radnja ovog Oscarom nagrađenog filma, smještena je u središte ruralne Amerike gdje se korejska obitelj doseljava u potrazi za boljim životom. Glava familije kupuje zemljište na kojem želi uzgajati povrće i ostvariti američki san, dok njegova žena i djeca ne dijele njegov entuzijazam. Sve se mijenja kada doseli urnebesna svekrva i donese biljku minari (vrsta celera) koja raste u Južnoj Koreji.

Ova obiteljska priča nasmijat će vas, a neke i rasplakati. Ne dajte da vas jezična barijera (korejski jezik) odvrati od gledanja, jer kada je premostite uživat ćete u ovom dojmljivom filmu koji je osvojio svjetsku publiku i kritiku.

4. Mali seljak (fra. Petit paysan)

Triler o povučenom mladom poljoprivredniku koji požrtvovno upravlja mliječnom farmom, a kojem je internet jedini doticaj s vanjskim svijetom. U strahu od epidemije fatalne bolesti goveda koja se širi Francuskom, a želeći spasiti svoje stado od 30-ak holštajn-frizijskih krava, on pribjegava opasnim postupcima koji ga mogu koštati zatvora.

Ovaj film prikazuje iznimno realistične prizore s farme, koji nisu za svačiji želudac te upečatljivi prikaz borbe protiv rigoroznih pravila uz nesebičnu ljubav prema životinjama. Na kraju filma bit će vam jasno zašto su Amerikanci naziv ovog filma preveli kao "Prokleto mlijeko“.

5. Svi Sveti (engl. All Saints)

Ova američka drama bazirana na istinitoj priči, govori o bivšem trgovcu koji je postao svećenik, a čiji je zadatak zatvoriti malu crkvu koja se nalazi pred bankrotom i prodati vrijedno zemljište oko nje. Planove mu poremeti nekoliko izbjeglica iz Burme koji u poljoprivredi vide spas – za sebe i zajednicu u koju su došli bježeći od rata.

Kako pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju bez novca, strojeva, alata, vode... spojiti naizgled nespojive kulture i običaje, osigurati egzistenciju i uvjeriti crkvenu hijerarhiju da podrži naizgled nemoguću misiju  – pogledajte u ovoj inspirativnoj priči.


Tagovi

Poljoprivredni filmovi Pet po našem izboru Ovnovi Pod svaku cijenu Mali seljak Svi Sveti


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!