Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • #PitajMinistra
  • 01.06.2017. 10:19

Tolušić: Mijenjajmo svijest, kupujmo hrvatsko!

#PitajMinistra Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić odgovarao je na vaša pitanja postavljena na Agroklubu!

  • 4.587
  • 759
  • 0

Dinamičnijeg sektora, ako ćemo subjektivno reći, od poljoprivrede nema. Nepoznanica je puno, problema napretek, a s njima i upita koje svakodnevno zaprimamo u našu redakciju. Kako smo i obećali, ovoga puta pred Vas smo u Agroklubu stavili čelnog čovjeka poljoprivrede, ujedno i najupućenijeg u sve procese vezane uz domaći agrar. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izravno je odgovarao na sva vaša pitanja.

"Nisu teška pitanja, ali cijeli sustav poljoprivrede u Hrvatskoj je dosta kompliciran i razumijem da ima korisnika koji ne shvaćaju sve procedure, pravila i propise koje smo propisali mi i Europska unija", rekao je Tolušić dodajući da mu je drago da ima puno korisnika koji se sluše računalom, koji su informatički pismeni i služe se Agronetom te da vjeruje da će ih biti sve više.

"Agroklub je portal kojega inače na dnevnoj bazi posjećujem, koji koristim pri pripremi mojih kolegija u Ministarstvu. Portal koji ima smisla, koji je našao svoje tržište i iznimno je stručan i koji ima perspektivu doživjeti neke druge stvari vezane uz sektor poljoprivrede", naglasio je ministar.

Što ste sve pitali ministra, kao i odgovore, možete vidjeti na linku https://www.agroklub.com/klub/tag/?PitajMinistra

Uz pitanja na našem Klubu, ministar se dotakao i pitanja manjka svinjetine za proizvođače kulena.

"Ja sam iznimno sretan da domaće sirovine nedostaje za razliku od prijašnjih godina kad je bilo viška na tržištu. Znači da je Ministarstvo poljoprivrede sa svojim akcijama nešto postiglo, da se probudila svijest građana da kupuju svoje proizvode. Smanjio se uvoz svinjskog mesa u odnosu na prošlu godinu za 30%, kao i pilećeg. To samo govori da ćemo imati nove investicije u svinjogojske farme kroz ruralni razvoj i da će svinjskog mesa biti. To je dobra vijest da domaće sirovine nedostaje, znači postoji potreba", kaže Tolušić.

Najkritičnije stanje je u mljekarstvu

Najkritičnijim sektorom u poljoprivredi ocijenio je stočarstvo, prvenstveno sektor mljekarstva.

"Proizvođači rade najbolje što mogu. Najveći problem su otkupne cijene mlijeka, to je nažalost začarani krug između trgovaca, otkupljivača i proizvođača gdje su najmanje krivi proizvođači, Mogu biti puno korektniji i otkupljivači i trgovci. Ako je cijena mlijeka u trgovini danas sedam kuna, otkupljivači mogu od trgovaca dobiti korektnu cijenu pa tu cijenu spustiti na normalniji način i na proizvođače", pozvao je ministar dodajući da će Ministarstvo dobar dio toga riješiti kada se u Saboru usvoji Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse.

Agroklub je portal kojega inače na dnevnoj bazi posjećujem, koji koristim pri pripremi mojih kolegija u Ministarstvu. Portal koji ima smisla, koji je našao svoje tržište i iznimno je stručan i koji ima perspektivu doživjeti neke druge stvari vezane uz sektor poljoprivrede, naglasio je ministar.

Vezano uz cijenu mlijeka od 6,5 do 7 kuna, smatra, cijene su koje koriste svima.

"Problem je što strani lanci uvoze mlijeko. Prošli mjesec 2 milijuna litara mlijeka iz Mađarske, prije toga 3 milijuna litara mlijeka iz Poljske ili Češke, što je nepošteno prema domaćim proizvođačima. No i mi smo problem. To mlijeko kupuju Hrvati. Haj'mo mi promijenit našu svijest, kupovati hrvatsko pa neće biti potrebe za tim uvozom. Ista priča kao i kod svinjskog mesa", zaključio je ministar Tolušić.

Kvalitetna informacija je naša bit

Ministru koji se odazvao na naš poziv da izravno odgovori na pitanja poljoprivrednika, zahvalio se i glavni urednik Agrokluba, Vedran Stapić.

"Mogu se zahvaliti ministru što smo sjeli za stol i pričali o problemima komunikacije i informiranja u sektoru poljoprivrede. U ovim vremenima burnih promjena imamo situaciju da se od gospodarstava traži da poduzimaju nekakve mjere, da evoluiraju. Ako su informacije koje su podloga tim odlukama loše i nedovoljne dobre, onda su i te odluke jednako loše. Trudimo se naći određene načine kako napraviti sustav dobrih, točnih, provjerenih i korisnih informacija usmjerenih prema proizvođačima", naglasio je Stapić.

Agroklub je, dodao je, etabliran na tržištu, ima brojne čitatelje, radi u nekoliko država te ima ozbiljan utjecaj na sam sektor.

"Cilj nam je poljoprivrednim proizvođačima i svima onima koji žive od poljoprivrede dati dovoljno dobru potporu onome što oni rade. Kvalitetna informacija je naša bit. Drago nam je da je to prepoznato s različitih strana i u ovom slučaju i od strane ministra", zaključio je Stapić.


Tagovi

Tomislav Tolušić PitajMinistra Agroklub Ministar poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?