Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 01.06.2023. 18:00

Tko čeka 1,5 milijuna tona žitarica u ukrajinskoj luci, a kome ide 40 milijuna eura pomoći?

Nemirno je na Crnom moru, ali i među državama članicama Europske unije. Dok je 1,5 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda blokirano u luci Pivdennyj, EU zemlje propitkuju zabranu izvoza, ali i financijsku pomoć dodijeljenu pet država

Foto: Depositphotos/bergamont
  • 5.718
  • 340
  • 0

U ukrajinskoj luci Pivdenny blokirano je 1,5 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda koji čekaju na isporuku, u svom je video obraćanju izjavio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij. Kaže, ovo je dokaz za sve pomorske zemlje što se može dogoditi njihovim lukama ako Rusija bude blokirala plovidbu Crnim morem.  

Blokada luka - više cijene hrane

Ističe da je od tri luke dogovorene u okviru Inicijative za žitarice, samo u Pivdennyju akumulirano više od 1,5 milijuna tona poljoprivrednih proizvoda na koje čekaju u najmanje deset zemalja svijeta, uključujući Tursku, Egipat, Bangladeš i Kinu. 

"Očito je, što se manje hrane isporučuje u te zemlje i regije, cijene hrane su im više, a njihovi građani imaju veće troškove. Blokada jedne luke u Ukrajini stvara ozbiljne rizike za mnoge narode. A posebno one s kojima Rusija još uvijek pokušava spekulirati", poručio je Zelenskij.

Tranzit ruskog amonijaka 

U međuvremenu stiže vijest o tome kako je UN predložio Kijevu, Moskvi i Ankari da počnu s pripremama za tranzit ruskog amonijaka kroz Ukrajinu kako bi spasili dogovor o crnomorskom transportu. 

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, upitan o informacijama kojima raspolaže Reuters, rekao je da se razgovori nastavljaju. Podsjetio je da je glavni tajnik UN-a António Guterres svim stranama iznio ideje za poboljšanje aktivnosti Zajedničkog koordinacijskog središta. "Radi se i na pitanju izvoza amonijaka, što je dio potpisanog dogovora. Razgovori i kontakti se nastavljaju. Ali to je sve što sada mogu reći", rekao je Dujarric.

Ograničenje izvoza u EU

A za to vrijeme, Mađarska zahtijeva produljenje ograničenja izvoza ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda za pet istočnoeuropskih zemalja, barem do kraja 2023. Od Europske unije traže financijsku potprou za lokalne poljoprivrednike kako bi im se olakšao transport prošlogodišnjih žitarica. 

O toj se temi raspravljalo i na posljednjem Vijeću EU za poljoprivredu i ribarstvo (Agrifish) gdje je ministar poljoprivrede Ukrajine Mykola Solski izjavio kako bi nastavak uvedenih ograničenja uvoza četiri vrste proizvoda u pet zemalja bio neprihvatljiv. "Zabrana će samo dovesti do novih problema, jer će ju Rusi pokušati iskoristiti kako bi izazvali slabljenje jedinstva u Europi. Ovo se ne može dopustiti. Razgovarajmo o tome jedni s drugima što je moguće iskrenije", apelirao je Solsky u Bruxellesu.

Poljskoj 40 milijuna eura pomoći

Na vijeću se raspravljalo i o financijskoj pomoći za pet zemalja - Mađarsku, Poljsku, Bugarsku, Rumunjsku i Slovačku. Poljska bi trebala dobiti najviše, 40 milijuna eura. No, ovaj prijedlog Komisije nije naišao na odobravanje 13 zemalja članica predvođenih Francuskom. Kažu, nije ovih pet zemalja jedinih koji imaju problema te da se one s juga Europe bore sa sušama, a onda i nedavnim poplavama. 

Janusz Wojciechowski, povjerenik za poljoprivredu Europske komisije izjavio na Vijeću kako sada ima više žitarica u zemljama susjednim Ukrajini nego u njoj samoj. Dodao je i da želi produžiti sadašnje zabrane uvoza proizvoda iz Ukrajine, po mogućnosti do kraja godine, ako ne, barem do kraja listopada "nakon žetve".

Treba napomenuti da Wojciechowski pripada poljskoj vladajućoj desničarskoj stranci Pravo i pravda (PiS). U toj se zemlji ove jeseni održavaju parlamentarni izbori


Tagovi

Janusz Wojciechowski Ukrajinske žitarice Blokada luke Crnomorski put Ruski amonijak Volodimir Zelenskij António Guterres Zabrana izvoza Pet zemalja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)