Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenost zraka
  • 25.11.2017. 12:00

Tihi ubojica u susjedstvu, BiH druga u svijetu po zagađenosti zraka

BBC je objavio apokaliptičan video "Bosanski tihi ubojica: Industrija ugljena&quot.

  • 803
  • 39
  • 0

Nakon što su Sjedinjene Američke Države istupile iz Pariškog sporazuma, Europska unija je odlučila postati predvodnik u smanjenju emisija ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva. Istovremeno, neke zemlje istočne Europe koje se žele pridružiti EU imaju ozbiljnih problema sa zagađenjem zraka.

Mnoge se zemlje vraćaju na ugljen kao pogonsko gorivo kako ne bi ovisile o skupljem uvoznom plinu iz Rusije.

Tri miljuna tona ugljena

Bosna i Hercegovina jedna je od zemalja u kojoj se bilježe visoke razine zagađenja što je uzbunilo stanovništvo. BiH ima drugu najveću smrtnost uzrokovanu onečišćenjem zraka u svijetu, odmah nakon Sjeverne Koreje, navodi BBC koji je objavio i video "Bosanski tihi ubojica: Industrija ugljena".

U apokaliptičnom videu Tuzla je istaknuta kao primjer visokog zagađenja jer se ondje godišnje spaljuje oko tri milijuna tona ugljena pri čemu nastaju i zagađene, toksične otpadne vode koje završavaju u rijekama i prirodi općenito.

Goran Stojak: Izgubio sam oca zbog karcinoma pluća

Goran Stojak, mještanin Divkovića, sela pored Tuzle u videu kaže, da kada navečer otvori prozor, čuje kašalj ljudi, kako jauču od bolova.

"U selu Divkovići ljudi umiru, nitko neće ostati. To ti je slika kao u Černobilu. Zagađenje je toliko jako da je nepodnošljivo. Zimi se ne može otvoriti prozor čak po deset, petnaest dana. Smrad osjetiš u grlu, osjetiš kako te čestice udaraju. Već sam izgubio oca zbog karcinoma pluća. Poznavajući situaciju, isto čeka i mene, karcinom ne bira godine. Ali najviše se bojim za djecu", zabrinuto priča Stojak.

BBC je kontaktirao i nadležna ministarstva, no otkazali su intervjue u zadnji trenutak. Više pogledajte u videu:


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je na prostorima zagrebačkog velesajma otvoren Međunarodni sajam poljoprivrede, poljoopreme i mehanizacije #CroAgro te sajmovi hrane i zdravog življenja kojem je zemlja partner Indija, najmnogoljudnija zemlja svijeta, a koji će od 30.... Više [+]