Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta vs.Monsanto
  • 08.05.2015. 19:00

Syngenta odbila Monsantovu ponudu za preuzimanje

Syngenta odbila Monsantov prijedlog za preuzimanje težak 45 milijardi dolara.

  • 464
  • 67
  • 0

Dogovori oko preuzimanja švicarske agrokemijske kompanije Syngenta od strane američkog giganta Monsanta, ipak nisu realizirani, jer je Syngenta odbila ponudu tešku 45 milijardi dolara, smatrajući da spomenuti iznos podcjenjuje vrijednost komapnije. Ponuda je po dionici iznosila 486.35 dolara, a osim zbog niske cijene, ponuda je odbijena i zbog regulatornih rizika u mnogim zemljama u kojima spomenute kompanije posluju.

Ovim je povodom predsjednik Syngente, Michel Demare, izjavio kako prijedlog koji su dobili od strane Monsanta, ne odražava izvrsne izglede rasta koje Syngenta ima te potencijale buduće vrijednost tvrtke usmjerene na inovacije i vodeću tržišnu poziciju, te dodao da, iako je Syngentina vrijednost trenutno pogođena kratkoročnim valutnim kretanjima i kretanjima cijena roba, dugoročno, poslovni su im izgledi vrlo jaki.

Dugogodišnja zainteresiranost za Syngentu

Monsanto je već dugo zainteresiran za preuzimanje ove agrokemijske kompanije, a kao jedan od mogućih razloga spominje se i preseljenje sjedišta kompanije u Švicarsku, čime bi se znatno uštedjelo na porezima. Da se ovo preuzimanje dogodilo, to bi bilo najveće preuzimanje jedne europske komapnije od strane američkog rivala. Osim toga, na ovaj bi način američka kompanija postala itekako opasan rival ostalim kompanijama iz te branše, poput Bayera AG, BASF SE, Dupont Co i Dow Chemical Co. Naime, Syngetna je najveći svjetski proizvođač kemikalija za usjeve, dok je Monsanto najveći proizvođač sjemena i dominira globalnim tržištem genetski modificiranih usjeva, poput kukuruza i soje.


Tagovi

Syngenta Preuzimanje Monsanto Švicarska SAD Rivali Michel Demare Cijene Regulatorni rizici Porezi Ušteda