Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Živa strašila
  • 18.10.2021. 07:30

Svinje kao strašila za ptice u amsterdamskoj zračnoj luci

Riječ je o pilot projektu koji na prvu zvuči čudno, ali ima vrlo ozbiljnu pozadinu jer se ptice često sudaraju sa zrakoplovima, ometaju promet i ugrožavaju sigurnost.

Foto: news.schiphol.com
  • 147
  • 101
  • 0

U međunarodnoj zračnoj luci Schiphol u Amsterdamu (Nizozemska) između pista 18R-36L i 18C-36C mogu se vidjeti svinje koje se hrane biljnim ostacima, objavila je ova zračna luka na svojoj web stranici.

Naime, na površini od oko dva hektara njih 20 služe kao svojevrsna živa strašila. Cilj im je držati ptice podalje od avionskih pista. 

Riječ je o pilot projektu koji na prvu zvuči čudno, ali ima vrlo ozbiljnu pozadinu jer se ptice često sudaraju sa zrakoplovima, ometaju promet i ugrožavaju sigurnost. Stočar Josse Haarhuis koji je vlasnik svinja kaže da je prisutnost njegovih životinja dovoljna da spriječi divlje guske i ostale ptice da slijetaju na polja u blizini mjesta gdje se spuštaju avioni, prenosi agrarheute.

Osim toga, svinje jedu ostatke usjeva, a ako više nema ostataka, niti ptice neće dolaziti, pojasnio je.

Na ovom je polju bila posijana šećerna repa koja je prava poslastica za guske. Do sada su ove pernate životinje tjerali ljudi, a sada će to preuzeti svinje koje se također slade repom. 

Treba napomenuti da ovo nije jedini slučaj angažiranja životinja u zračnim lukama. I ona u Bruxellesu je 2019. godine osigurala 100 ovaca umjesto kosilica za travu. "Bilo bi brže koristiti kosilicu, ali se odlučujemo za ekološko rješenje", izjavila je tada glasnogovornica zračne luke Anke Fransen.


Tagovi

Svinje Nizozemska Zračna luka Amsterdam Ptice


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.