Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPGovi Hrvatske
  • 28.04.2020. 10:30

Svi hrvatski OPG-ovi na jednom mjestu, ako nemate dobit ćete web stranicu - besplatno!

Nadam se da će naši vrijedni OPG-ovci pronaći svoj interes za oglašavanje domaćih proizvoda na ovoj platformi te na taj način učiniti svoje proizvode dostupnim ne samo lokalnom, nego i širem tržištu, kaže i župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Foto: Depositphotos/viki2win
  • 10.801
  • 937
  • 2

Okupiti sve hrvatske OPG-ove na jednom mjestu, njih čak 162.966, a ujedno omogućiti svima koji je još nemaju, izradu besplatne web stranice, temeljni je cilj projekta "OPGovi Hrvatske" kojeg provode udruga Inovativni projekti iz Rijeke i Hrvatska zajednica županija, a u koji se uključila i Osječko-baranjska županija

Naime, kako nam je pojasnio Zvonko Bumber, voditelj udruge i projekta, radi se o neprofitnoj web platformi kojoj je za cilj obuhvatiti sve OPG-ove na području 20 županija i Grada Zagreba.

"Projekt je započeo prije gotovo godinu dana, ali zbog novonastale situacije s koronavirusom i činjenicom da su se slična rješenja počela javljati na lokalnim razinama, odlučili smo ga odmah pokrenuti. Zbog toga nismo u potpunosti postavili sav sadržaj i mogućnosti koje smo planirali, ali ćemo sustavno raditi na tome. Važno je ovdje istaknuti da premda naša platforma omogućava pretraživanje i kontaktiranje pojedinih gospodarstava, to joj nije temeljna svrha. Temeljna svrha naše platforme je samostalna izrada i upravljanje vlastitom stranicom za svaki pojedini hrvatski OPG", pojasnio nam je voditelj.

U projekt se uključila i Osječko-baranjska županija 

Najvažnije, projekt i korištenje njegovih usluga je u potpunosti besplatno za obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Udruga koristi svoje resurse, a veliku pomoć nalaze u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija. 

"Pojava bolesti COVID-19 i posljedice koje je ona izazvala ne samo na zdravlje stanovništva nego na cijelo gospodarstvo pokazala je koliko je važno da ima dostatnu vlastitu proizvodnju hrane. Zabranom rada pojedinih vrsta trgovina i tržnica, kao i ograničenjem kretanja, uvidjeli smo da je iznimno važno pronaći nove kanale prodaje poljoprivrednih proizvoda, a osobito za mala OPG-a koja proizvode voće i povrće i usmjerena su na lokalna tržišta, odnosno trženje u najbližem okruženju.

Nadam se da će naši vrijedni OPG-ovci pronaći svoj interes za oglašavanje domaćih proizvoda na ovoj platformi te na taj način učiniti svoje proizvode dostupne ne samo lokalnom, nego i širem tržištu. Slavonija i Baranja imaju najviše površina i pod ekološkom proizvodnjom, a upravo s naših slavonskih i baranjskih polja dolaze namirnice od kojih nastaju ponajbolje autohtone delicije ovog kraja. Na ovaj će način biti dostupne diljem Hrvatske", pohvalio je projekt koji su podržali osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Kako izgleda odnosno kako bi mogla izgledati vaša stranica, pokazala nam je Udruga Inovativni projekti. "Pogledajte primjer. Na ovaj način doslovno svaki OPG u Hrvatskoj može imati vlastitu internetsku stranicu unutar naše platforme koja bi glasila: www.opgovi.hr/opg/imeiprezime. Stranica će se nadopunjavati s vremenom osluškujući i želje, a poveznica je napravljena tako da se može koristiti i na vizitkama ili promidžbenim materijalima. Također, bitno je za napomenuti da će OPG-ovi samostalno unositi podatke na našoj platformi. Ipak, radi se o njihovim osobnim podatcima", dodaje Zvonko Bumber. 

Platforma će pomoći vlasnicima OPGova, ali i kupcima 

Hrvatska zajednica županija, rekao nam je predsjednik Goran Pauk, potiče aktivnosti koje pomažu OPG-ovima, a izrada platforme poput web stranice opgovi.hr, na kojoj se jednostavno mogu pretraživati domaći proizvodi po kategorijama i županijama zasigurno će pomoći svim vlasnicima u prezentaciji i plasmanu proizvoda na domaćem tržištu.

Nadam se da će naši vrijedni OPG-ovci pronaći svoj interes za oglašavanje domaćih proizvoda na ovoj platformi te na taj način učiniti svoje proizvode dostupnim ne samo lokalnom, nego i širem tržištu, kaže osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

"Svako gospodarstvo, a u Hrvatskoj je čak 162.966 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, bit će u mogućnosti samostalno izrađivati i uređivati svoju stranicu. Ideja je da stranica služi kao polazišno i centralno mjesto svih hrvatskih OPG-ova, a od dodatnog sadržaja na platformi će se moći pronaći aktualni natječaji od lokalne, preko regionalne i nacionalne pa sve do europske razine, kao i svi relevantni dokumenti koji se odnose se osnivanje, izvještavanje i umrežavanje.

Županije također i preko svojih razvojnih agencija, organiziranjem sajmova i promocijom potiču lokalne proizvođače, a u vremenu kada vidimo koliko je digitalna prisutnost važna za opstanak i plasman na tržištu, vjerujemo kako će web platforma uvelike pomoći kako vlasnicima OPG-ova, tako i kupcima koji traže kvalitetne, 100 % domaće proizvode", naglasio je prvi čovjek Hrvatske zajednice županija, Goran Pauk.


Tagovi

OPGovi Hrvatske Web stranica Besplatno iglašavanje Domaći proizvodi Osječko-baranjska županija Ivan Anušić Zvonko Bumber Goran Pauk


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]