Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Direktna prodaja
  • 06.10.2019. 13:30

Sve više proizvođača odlučuje se za direktnu prodaju. Koji su sve oblici?

Za direktnu prodaju je bitno da se radi o proizvodima koji se mogu odmah trošiti i dostaviti u svježem stanju, kao što su: jaja, mlijeko, voće i povrće.

Foto: Adi Pašalić
  • 602
  • 43
  • 0

Direktna prodaja dovodi do direktnog susreta proizvođača i potrošača poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Prednost ove vrste prodaje je što omogućava poljoprivrednicima da ostvare veću prodajnu cijenu za svoje proizvode i imaju kontrolu nad proizvodima. Nedostaci su stalne varijacije uslijed klimatskih promjena u pogledu cijene i količine koje nisu fiksne kao kod ugovorene prodaje, jer je kraći rok trajanja proizvoda. Još jedna razlika u odnosu na ugovorenu prodaju preko posrednika je što proizvođač nudi svoje proizvode krajnjem potrošaču, za razliku od ugovorene prodaje koja se odvija preko posrednika.

Povjerenje između proizvođača i potrošača

Za direktnu prodaju je bitno da se radi o proizvodima koji se mogu odmah trošiti i dostaviti u svježem stanju, kao što su: jaja, mlijeko, voće i povrće. Danas se sve više proizvođača odlučuje na direktnu prodaju gdje su im glavni motivi povećanje profita i osiguravanje radnog mjesta na obiteljskom gospodarstvu. Isto tako potrošači se odlučuju kupiti direktno od proizvođača domaće i zdrave proizvode visoke kvalitete, pri čemu imaju garanciju da će konzumirati proizvode u svježem stanju.

Značaj direktne prodaje je što se stvara povjerenje između proizvođača i potrošača, gdje je najbitnija kvaliteta proizvoda i usluga.

Oblici direktne prodaje 

Oblici direktne prodaje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda su:

  • Samostalna berba, podrazumijeva da kupac sam bere proizvode na parceli proizvođača i sam prikuplja količinu koju želi da kupi.
  • Prodaja u dvorištu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, podrazumijeva prodaju na imanju proizvođača.
  • Prodaja preko etno restorana i vinoteka, podrazumijeva, također, direktnu prodaju na posjedu koje su u vlasništvu proizvođača.
  • Prodaja pored puta. Štandovi uz put.
  • Prodaja iz dostavnog vozila, obuhvaća prodaju proizvoda iz vozila koje može biti parkirano npr. na parkingu ili nekom drugom mjestu, s kojeg proizvođač nudi proizvode.
  • Prodaja iz seoske trgovine u vlasništvu gospodarstva. U većini sela ima uglavnom po jedna trgovina, koja sadrži domaće proizvode vlasnika, ali i proizvode drugih proizvođača.
  • Osobna prodaja na gradskoj i seoskoj tržnici, obuhvaća prodaju gdje proizvođač zakupi štand i nudi svoje proizvode krajnjem potrošaču. Tu je unaprijed određena i napisana cijena proizvoda.
  • Prodaja preko seoskog sajma i seoske manifestacije. Veoma često se organiziraju poljoprivredni sajmovi i manifestacije, gdje poljoprivrednici nude svoje proizvode kupcima, a kupci mogu degustirati proizvod prije kupovine. Ona ima za cilj promociju, i neophodno je da prodavač napravi funkcionalan i estetski uređen štand, kako bi privukao kupce.
  • Prodaja putem narudžbe (društvene mreže, internet, telefon), koja obuhvaća prodaju na kućnu adresu ili bilo koje drugo mjesto gdje se dogovore.
  • Prodaja velikim potrošačima, podrazumijeva prodaju školama, studentskim i učeničkim domovima, restoranima.

Popularnost internet prodaje 

Internet prodaja postaje sve popularnija na našim prostorima. Na društvenim mrežama svakodnevno možemo vidjeti oglase za prodaju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u različitim grupama. Internet prodaja je zasnovana na ponudi putem kompjutera i zainteresirani kupci obavljaju kupovinu preko interneta. Uglavnom se radi o domaćim proizvodima kao što su jaja, mlijeko, različite vrste sireva, razno voće i povrće. Svi ti proizvodi spadaju u direktnu prodaju, gdje proizvođač prodaju obavlja putem narudžbe preko interneta i dostavlja proizvode na kućnu adresu, radno mjesto ili na drugo dogovoreno mjesto za isporuku.

Glavna aktivnost proizvođača počinje sređivanjem svoje internet stranice, a kupca pretraživanjem internet stranice i daljnjom narudžbom.

Autorica: Milena Vidić, Savjetodavna RS


Tagovi

Direktna prodaja Prednosti Nedostaci Internet prodaja Kako prodati proizvode Povjerenje

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P