Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 28.02.2023. 18:00

Sve je manje ostataka veterinarskih lijekova u hrani

EFSA izvješće pokriva različite grupe tvari uključujući hormone, antibakterijske tvari, zagađivače okoliša, zabranjene supstance i druge veterinarske lijekove

Foto: Depositphoto/jenoche
  • 207
  • 30
  • 0

Godišnje izvješće Europske agencija za sigurnost hrane EFSA pokazuje da ostaci veterinarskih lijekova i drugih supstanci pronađenih u životinjama i hrani životinjskog porijekla nastavljaju opadati u Europskoj uniji. Razina usklađenosti je u porastu, stoji u ovom priopćenju. 

Broj testiranih uzoraka je neznatno povećan u odnosu na 2020. godinu. Izvješće za 2021. obuhvaća ne samo podatke država članica, nego i Islanda, Norveške te Sjeverne Irske. Postotak neusklađenih uzoraka iznosio je 0,17 posto, što je najniža brojka registrirana u posljednjih 12 godina kada se on kretao od 0,19 do 0,37 posto.

Ciljani uzorci su pokazali da je ukupna razina neusklađenosti smanjena na 0,24 posto, u usporedbi s 0,27 do 0,35 posto u prethodne četiri godine. Uzorci su uzeti kako bi se otkrila nezakonita upotreba ili provjerila usklađenost s maksimalno dozvoljenim nivoima. Izvješće pokriva različite grupe tvari uključujući hormone, antibakterijske tvari, zagađivače okoliša, zabranjene supstance i druge veterinarske lijekove.

Potpuni skup podataka od oko 13 milijuna analiziranih rezultata, za svaku zemlju posebno, dostupan je na otvorenom repozitoriju koji ima za cilj poboljšanje transparentnosti, ponovljivosti i ponovnu upotrebu dokaza u procjenama rizika za sigurnost hrane i hrane za životinje, EFSA Knowledge Junction-u.


Tagovi

EFSA Veterinarski lijekovi Ostaci veterinarskih lijekova Sigurnost hrane Hormoni u hrani


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.