Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda u Dalmaciji
  • 13.10.2014. 09:00

Sumorna jesen za dalmatinskog težaka

Uslijed loših vremenskih prilika svi nasadi u Dalmaciji podbacili

  • 261
  • 21
  • 0

Na kraju smo, za poljoprivrednike, veoma ćudljive godine. Nadamo se da će naši težaci iskoristiti ovih nekoliko lijepih dana babljeg ljeta kako bi pozavršavali sve one jesenske radove koje su zbog loših vremenskih uvjeta morali odgoditi.

Iako se očekivala dobra godina, dogodilo se suprotno

Periodi preobilnih kiša smjenjivali su se tijekom cijele godine, a takvi klimatski uvjeti odrazili su se, kako na rodnost tako i na kvalitetu pojedinih kultura, bilo u povrtlarstvu, voćarstvu, vinogradarstvu ili pak maslinarstvu. Prije početka berbe masline naslućivala se vrlo dobra godina, jer su se na većini dalmatinskih maslinika savijale grane od obilna ploda. Međutim, dogodilo se ono najgore. Masline su napale bolesti, posebno svrdlaš koji nemilosrdno buši plod maslina i time maslinarima predstavlja veliki problem.

Početak prerade masline pokazuje pravo stanje

Početak prerade pokazuje velike razlike u postotku ulja. Taj postotak je doista slab i pojedini maslinari će biti sretni ako skupe dovoljno ulja za prehraniti obitelj. Tržištu će ove godine biti namijenjene znatno manje količine.

Na plantažama zasađenim na udolicama i kvalitetnijem terenu, a uslijed obilnih kiša, posebice kod Oblice, plodovi su nabujali i u njima se koncentrirao veliki postotak vode. Na krševitim predjelima gdje je vlaga bila daleko manja plodovi su imali i manji postotak vode pa je zato bilo i više ulja, dok je na onim područjima gdje je prevelika vlaga u vrijeme cvatnje nanijela štete, rodnost bila veoma slaba što je rezultiralo i slabijim postotkom ulja. Masline sa visokim postotkom vode teško se prerađuju što je još jedan od razloga smanjenog postotka ulja. Naime, u procesu prerade takvih plodova često nastaje emulzija ulja i vode pa se ulje teško odvaja i gubi se zajedno s vodom.

Apel prerađivačima ulja

Kada se uzme u obzir sve što su bolesti učinile maslinama, nužno je apelirati na prerađivače ulja da se strogo pridržavaju uputstava proizvođača opreme, koji se uglavnom sastoje u smanjenju kapaciteta prerade, boljoj pripremi maslinova tijesta i separaciji ulja. Teško je reći da li uljari postupaju po uputama proizvođača opreme jer se proces prerade produžava, što znači i da je prerada dnevnih količina manja.

Na području Dalmacije podignut je veći broj novih suvremenih uljara, tako da se ulje prerađuje na različite načine, od starih postrojenja sa zastarjelom tehnikom i tehnologijom pa do najsuvremenijih, gdje se ulje prerađuje na hladno sa separacijom ili bez nje.


Tagovi

Masline Obilne kiše Bolesti Maslinarstvo Oblica Prerada Prerađivači ulja Suvremene uljare Maslinovo tijesto Separacija ulja


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo