Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nepoštene prakse
  • 23.02.2020. 13:25
  • Primorsko-goranska, Rijeka

Sud potvrdio, Plodinama kazna od milijun kuna zbog nepoštenih trgovačkih praksi

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja naglašava da je riječ o prvoj sudskoj odluci donesenoj u Republici Hrvatskoj u području zabrane nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
  • 2.871
  • 271
  • 0

Upravni sud u Rijeci potvrdio je rješenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) kojim je Plodinama izrečena kazna od milijun kuna, zbog nametanja nepoštenih trgovačkih praksi, objavila je u petak Agencija na svojim internet stranicama.

AZTN naglašava da je riječ o prvoj sudskoj odluci donesenoj u Republici Hrvatskoj u području zabrane nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Napominje ujedno kako presuda Upravnog suda donesena u tom upravnom sporu još uvijek nije pravomoćna, budući Plodine mogu podnijeti žalbu Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske.

AZTN: Iločkim podrumima kazna od 250.000 kuna zbog nepoštene trgovačke prakse

Agencija je u ožujku 2019. donijela rješenje kojim je utvrdila da su Plodine iskoristile značajnu pregovaračku snagu nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi u smislu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom jednom svom dobavljaču te im izrekao upravno-kaznenu mjeru u iznosu nešto većem od milijun kuna.

Bila je to i prva kazna koju je AZTN izrekao prema odredbama ZNTP-a, a trgovački lanac Plodine je kažnjen s milijun i osam tisuća kuna, jer je suprotno ZNTP-u s dobavljačem mesa iz Nizozemske poslovao bez ugovora te plaćao u rokovima dužim od maksimalno dozvoljenih 30 dana, izvijestili su tada iz Agencije.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Nepoštene trgovačke prakse Kazna AZTN Plodine