Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena plaćanja
  • 11.11.2015. 14:50

Strukturu sjetve prilagodite zelenim plaćanjima

Ovisno o hektarima oranica, vodite brigu da posijete dovoljno poljoprivrednih kultura kako biste ostvarili pravo na zelena plaćanja.

  • 1.340
  • 164
  • 0

S obzirom da jesenska sjetva još traje, podsjećamo korisnike izravnih plaćanja koji žele ostvariti pravo na zelena plaćanja da vode računa o strukturi sjetve. Jer, neki poljoprivredni proizvođači ispunjavaju sve uvjete vezane uz zelenu praksu, dok neki trebaju prilagoditi aktivnosti na svojem gospodarstvu kako bi ostvarili prava na njih. Uvjeti za ostvarivanje zelenih plaćanja su:

  • raznolikost usjeva,
  • postojanje ekološki značajne površine na poljoprivrednoj površini i
  • održavanje postojećih trajnih travnjaka.

Pravila raznolikosti usjeva

Površine i vrste usjeva prilagodite zelenim plaćanjima

"Raznolikost usjeva odnosi se samo na oranice, ali ne na voćnjake, vinograde, trajne travnjake i trajne pašnjake. Ukoliko je ukupna površina oranica poljoprivrednog gospodarstva manja od 10 ha, nije obvezno, u smislu zelenog plaćanja, imati više kultura.

Ako je veličina površina između 10 i 30 ha, tada na tim oranicama moraju biti zasijana barem dva različita usjeva, s tim da glavni usjev ne smije zauzimati više od 75% oranica, dok na površinama većima od 30 ha, na oranicama moraju biti zasijana barem tri usjeva, pri čemu onaj glavni ne smije zauzimati više od 75% oranica, a dva glavna usjeva zajedno ne smiju zauzimati više od 95% oraničnog zemljišta", pojašnjava Tatjana Međimurec.

ZELENE PRAKSE

Ako je površina oranica

Raznolikost usjeva

Ekološki značajne površine

Trajni travnjaci

manja od 10 ha

NE

NE

DA

Nije dozvoljena prenamjena niti preoravanje okolišno osjetljivih travnjaka na posebnim područjima unutar NATURA 2000 područja.

od 10 ha do 15 ha

DA

NE

veća od 15 ha

DA

DA

Ukoliko je ukupna površina oranica u poljoprivrednom gospodarstvu veća od 15 ha, tada na najmanje 5% obradivog zemljišta odnosno oranica treba održavati ekološki značajne površine.


Tagovi

Jesenska sjetva Izravna plaćanja Zelena plaćanja Raznolikost usjeva Ekološke površine Travnjaci Oranice Glavni usjev Tatjana Međimurec Poljoprivredno gospodarstvo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.