Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katastrofa
  • 03.06.2022. 09:00

Strahovita tuča poharala Zagorje, usjevi i nasadi potpuno uništeni - Vlada obećala žurnu pomoć

Usjevi, nasadi, sve je uništeno. Olujno nevrijeme osim u Krapinsko-zagorskoj, nanijelo je štete i u Zagrebačkoj te Karlovačkoj županiji.

Foto: Fb/Policija zaustavlja KZŽ
  • 1.455
  • 725
  • 0

Zbog katastrofe koja je pogodila Krapinsko-zagorsku županiju, Vlada će pružiti žurnu pomoć u saniranju šteta, objavio je jučer nešto prije ponoći glasnogovornik Marko Milić na twitteru. 

Kako navodi, premijer Andrej Plenković razgovarao je sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Krapine Zoranom Gregurovićem i čelnicima pogođenih područja koja će danas posjetiti ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

U strašnom nevremenu praćenom snažnom tučom, koje je tijekom večeri pogodilo Hrvatsko zagorje, odnosno područje gradova Oroslavja i Klanjca te općina Kumrovec i Zagorska Sela, uzrokovalo je, sigurno je, stopostotnu štetu na usjevima i u vinogradima.

Prema riječima gradonačelnika Klanjca Zlatka Brleka, samo je u njegovu kraju punih pet minuta padala tuča veličine oraha do lješnjaka. Koliki su razmjeri štete koji su pogodili Zagorje, govori i činjenica da se vatrogasci nisu mogli probiti do oštećenih objekata, a ulice čistile - ralice. 

"Ovo u životu nisam doživio. Još uvijek imamo tuče na cesti. U nekim mjestima i do 10 cm. Čekamo ralicu da razgrne, na cesti je kolaps, automobili stoje. U nekim mjestima bilo je nanosa i do 70 cm tuče. Mislim da poljoprivreda, vinogradi, ratarstvo, da to možemo zaboraviti i da je tuča uspjela sve uništiti", rekao je načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt za Zagorje International

I načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak navela im je da je situacija teška. "Nasadi kukuruza su totalno uništeni, sve je bijelo kao da je pao snijeg", kazala je. 

Kako je objavilo Ravnateljstvo civilne zaštite, na području od Kumrovca do Velikog Trgovišća došlo je do veće količine oborina u obliku tuče i kiše. Tuča veličine lješnjaka-oraha padala je na području Zagorskih Sela, Jezera Klanječkog i Zaboka. U Zagorskim Selima ima nanosa šljunka na cesti.

Dojave građana odnosile su se na poplavljene podrumske prostorije, naviranje oborinskih voda, tuču i veće količine oborina na cestama (Klanjec, Kumrovec, Zagorska Sela, Veliko Trgovišće). U Stubičkim Toplicama stablo je palo na električne vodove. Vatrogasne postrojbe i dežurni ophodari su na mjestima pogođenim nevremenom te pokušavaju otkloniti štetu.

​Županijski centar 112 Zagreb također je zaprimio više dojava građana vezanih uz grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije. Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća.

Stradao je i dio Karlovačke županije, posebice draganićko područje. 

22.33 Kumrovec, palo je preko 20 cm tuče...

Objavljuje Policija zaustavlja-Krapinsko zagorska županijaČetvrtak, 2. lipnja 2022.

Fotoprilog


Tagovi

Katastrofa Olujno nevrijeme Šteta Tuča Stradali usjevi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]