Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 08.11.2023. 08:40
  • Osječko-baranjska, Trnava

Stožer za obranu hrvatskog sela jasan - ili pregovori ili prosvjed

U Trnavi kod Đakova održan je jučer sastanak Stožera za obranu hrvatskog sela.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 710
  • 90
  • 1

Stožer za obranu hrvatskog sela u petak, 10. studenog, na sastanku u Retkovcima očekuje premijera i ministricu poljoprivrede. Ne odazovu li se Andrej Plenković i Marija Vučković, sastanak u 18 svakako će se održati, a potom odrediti daljnji koraci, čulo se jučer u Trnavi kod Đakova. 

Kako je rekao Tomislav Pokrovac, prije daljnjeg djelovanja, što uključuje prosvjed, žele vidjeti hoće li s Vladom i resornim ministarstvom pregovarati o zahtjevima koje su iznijeli. Prije svega prestanak eutanazije zdravih svinja, dopuštanje svinjokolja na gospodarstvima, osiguravanje mobilnih klaonica u mjestima u kojima je utvrđena zaraza, ali i da se uzgajivačima osiguraju primanja dostojna njih i njihovih obitelji. 

Ujedno je istaknuo da se za 15. studenoga planira održati veliki skup u Retkovcima na kojemu će se odlučiti o sljedećim koracima. 

Ne treba im tapšanje po ramenu 

Pozvao je i građane da im daju potporu, a političkim strankama koje su im već iskazale podršku poručio da im ne treba tapšanje po ramenu već traže da ih dopisom deklarativno podrže. 

Ključan tjedan: Ili dogovor s Vladom oko afričke svinjske kuge ili - blokada granica

S druge strane, iz Ministarstva poljoprivrede jučer su priopćili da je ministrica u nazočnosti državnog tajnika Mladena Pavića i predsjednice Nacionalnog kriznog stožera za kontrolu i suzbijanje afričke svinjske kuge i ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić, održala sastanak na temu afričke svinjske kuge s načelnicima šest općina na području Brodsko-posavske županije (općine Vrpolje, Velika Kopanica, Sikirevci, Slavonski Šamac, Gundinci i Oprisavci) koje se nalaze u zoni ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja).

U kratkom osvrtu, naveli su da su načelnike izvijestili o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, brojnim mjerama i aktivnostima koje se provode u cilju što bržeg suzbijanja afričke svinjske kuge, a oni  saslušali prijedloge i odgovorili na upite vezane za elemente nove Naredbe o mjerama kontrole kao i o uvjetima premještanja i klanja svinja iz zone ograničenja u za to određenim klaonicama te stavljanja proizvoda od svinjskog mesa na tržište.

Kažu i da su predstavljajući im programe potpore, među njima i poseban za produljeni tov, "načelnici iskazali svoje zadovoljstvo takvim angažmanom, ali su još jednom naglasili izazove s kojima se uzgajivači susreću zbog otežanog prometa i zabrane klanja na vlastitom gospodarstvu."


Tagovi

Afrička svinjska kuga Stožer za obranu sela Ministarstvo poljoprivrede Tomislav Pokrovac Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...