Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u polju
  • 05.02.2019. 07:30

Što se radi, a što sadi u veljači?

Krajem ovog mjeseca počinje sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite ispustiti vodu s livada u kanal, jarak ili neki drugi vodotok.

Foto: Pixabay / lucianarota1
  • 6.761
  • 67
  • 0

Veljača je mjesec kada se polako, ali sigurno nazire dolazak proljeća, pa samim tim i posla u polju ima više nego što je bilo u prethodnim mjesecima. Počinje prihranjivanje pšenice i drugih ozimih usjeva – raži, zobi, uljane repice, ječma. Već znate na koji način prihranjujete vaše usjeve, pa vam na ovu temu nećemo davati previše savjeta, osim onog standardnog  koji preporučuju stručnjaci, a to je prihrana N-min metodom.  Naime, ova metoda prihrane će pokazati koliko dušika odnosno dušičnog gnojiva treba dodavati.

Krajem ovog mjeseca počinje sjetva jarih usjeva kao što su jara pšenica, zob, raž i ječam, naravno ako su povoljne temperaturne prilike i stanje vlage u tlu. Ne zaboravite ispustiti vodu s livada u kanal, jarak ili  neki drugi vodotok.

Posebna njega mladih biljaka

Ako vrijeme dozvoli sada je idealno vrijeme da počnete sa sjetvom ranog povrća. Plastenici i staklenici, kao što je o tome naš portal već pisao, pokazuju veliku prednost u odnosu na proizvodnju povrća na njivama. Ipak, trebali bi biti oprezni, jer veljača zna biti hladna i s puno snijega. Padne li snijeg trebalo bi osigurati posebnu njegu mladih biljaka u plastenicima i staklenicima

Kako pripremiti plastenik za sljedeću sezonu

Rana sjetva je vrlo važna za biljke poput graška, špinata, crvenog luka i češnjaka, rotkvica, jer one klijaju na temperaturi od tri do pet stupnjeva. 

Pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje

Kada je riječ o stočarstvu, ovo je mjesec kada stiže prinova. Zato se pripremite za prašenje krmača, a s obzirom na to da je u veljači još uvijek hladno pripremite prostirku od slame u svinjcu za utopljavanje mladih praščića. 

Imate li veća grla, poput krava, pripremite i njima idealne uvjete za teljenje. U jednom kutu prostrite čistu i suhu slamu. Bilo bi dobro da obavijestite i veterinara koji će stručno pomoći dođe li do nekih komplikacija. Kada se krava oteli, pupak bi trebalo dezinficirati u jodnoj tinkturi, a kravi dati mlak napoj: vodu u kojoj su razmućene pšenične mekinje. 

Kokoške treba držati u toplom i hraniti kvalitetnom hranom. Guske u ovom periodu počinju nositi jaja i praviti gnijezda, zato im osigurajte odgovarajuće mjesto.

Uskoro počinje vegetacija, idealno vrijeme za orezivanje 

Počinje rezidba koštičavog i jabučastog voća. Uskoro će početi vegetacija, pa treba orezivati kruške, jabuke, šljive, dunje, trešnje, višnje i crne ribize. 

Kada ste ovo učinili, počnite sa zimskom zaštitom (prskanje) voćaka. Također, ako dozvole vremenski uvjeti, okopajte voćnjak.  Sada je idealno vrijeme i za rezidbu, radi pomlađivanja voćnjaka. 

Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze

U vinogradu počinje priprema za sadnju loze. Po zemljištu se rastura stajnjak i mineralno gnojivo. Vinograd se reže na zrelo. Rezidbu u vinogradu treba obavljati u periodu mirovanja loze. U uvjetima kontinentalne i umjereno kontinentalne klime, može se orezivati i tijekom zime, kao i u rano proljeće.

Možete orezati i ukrasno bilje

Pojedine vrste ukrasnog bilja mogu se orezivati već u veljači. Ovo se odnosi na kamelije, hortenzije, magnolije i božure. Budite pažljivi i odstranite samo osušene, polomljene, oštećene grane.

Možete orezati i ukrasno bilje koje djeluje neuredno i zaraslo, ali bi trebalo paziti na mlade izdanke kako i njih ne biste odrezali


Tagovi

Veljača Kalendar radova Rezidba Prihrana


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta idared iz vlastitih voćnjaka
OPG Smolek Donji Kraljevec, Međimurje
Cijena od 0,60 eur do 0,90 eur po kg, ovisno o količini, klasi, dostavi, ambalaži
Za sva pitanja i dogovore možete nazvati na 099 319 2800 (Danijela)