Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jakovina i Dimovski
  • 16.02.2014. 08:15

Što je Jakovina isposlovao u Makedoniji?

Ministar Tihomir Jakovina sastao se sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije Ljupčom Dimovski

Foto: mps.hr
  • 519
  • 67
  • 0

Ministar Tihomir Jakovina sa suradnicima u subotu, 15. veljače 2014. godine, održao je radni sastanak sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Makedonije, Ljupčom Dimovski. Tema sastanka bila je unapređenje suradnje u području poljoprivrede i prehrambene industrije te ruralnog razvoja.

Ministar Jakovina i ministar Dimovski složili su se kako postoje brojne mogućnosti suradnje na budućim zajedničkim projektima u području ruralnog razvoja, ali i poboljšanja gospodarskih odnosa u području poljoprivrede i prehrambene industrije. "Uvjeren sam da Hrvatska svojim iskustvom u pregovorima, a danas već i potpunim funkcioniranjem unutar Zajedničke poljoprivredne politike EU, može biti koristan partner te pomoći Makedoniji na brojnim područjima: od priprema za povlačenje novca iz EU fondova, iskustvima u ustrojavanju i akreditiranju Agencije za plaćanje, zaštite autohtonih proizvoda i slično", izjavio je nakon sastanka ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

"Hrvatske tvrtke već su danas prisutne na tržištu Makedonije, a isto tako na hrvatsko tržište dolaze poljoprivredni proizvodi iz Makedonije koje potrošači u Hrvatskoj prihvaćaju. Posebice su tu vino, voće i povrće. Robna razmjena bi mogla biti daleko bolja od sadašnje", rekao je Jakovina.

"Smatramo da je potrebno pojačati razmjenu iskustava vezano za aspekt euro-integrativnih procesa u području poljoprivrede i ruralnog razvoj. Posebno je potrebno iskoristiti razmjenu iskustva u dijelu procesa pregovaranja za ulazak u Europsku uniju te više koristiti hrvatska iskustva u funkcioniranju nadležnih institucija koje su zadužene za implementaciju zakonske regulative EU. Posebno značajnim smatramo i korištenje znanja i informacija vezanih za iskorištenje pretpristupnih fondova, posebice IPARD-a", izjavio je Dimovski.

Na sastanku je dogovorena suradnja hrvatske i makedonske Agencije za plaćanja u poljoprivredi u prijenosu znanja vezano za korištenje fondova, posebice IPARD-a, obzirom na veliko iskustvo i akreditaciju hrvatske Agencije za plaćanja. Istaknuto je kako Hrvatska može postati vodeći partner i suradnik Makedoniji u pogledu pregovora o poljoprivredi Makedonije sa EU, a dogovoren je i prijenos hrvatskog znanja i iskustva vezano za vinarsku i vinogradarsku proizvodnju. Uz ovo, makedonska strana je zatražila i suradnju sa Hrvatskim vodama po pitanju ustrojavanja, funkcioniranja i reformiranja vodnog gospodarstva, budući da je Hrvatska u tom dijelu već dosta odmakla i trenutno provodi sveobuhvatnu reformu ovog sektora, kakvu će u budućnosti morati provesti i Makedonija.

Ministri Dimovski i Jakovina dogovorili su da će tijekom ove godine potpisati i Memorandum o suradnji vezano za sve spomenute teme.

Foto: mps.hr


Tagovi

Tihomir Jakovina Ljupčo Dimovski Makedonija ZPP Ruralni razvoj IPARD Vinarstvo Sastanak Poljoprivreda Prehrambena industrija


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo