Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija poljoprivrede
  • 17.06.2020. 10:35
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Što donose nacrti strategije poljoprivrede i akvakulture 2020.-2030.?

Nacrti Strategije poljoprivrede "Više od farme“ i Strategije transformacije sektora akvakulture "Više od ribnjaka“, prvi su put predstavljeni jučer u Vukovaru. Slijede Opuzen, Split i Osijek.

Foto: Karolina Rastija
  • 402
  • 40
  • 0

Jučerašnjim okupljanjem u Vukovaru, započelo je predstavljanje Nacrta strategije poljoprivrede i akvakulture 2020.-2030.. 

Naime, kako je i najavljeno, ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima predstavila je prvi put nacrte Strategije poljoprivrede 2020.-2030 "Više od farme“ i Strategije transformacije sektora akvakulture 2020.-2030. "Više od ribnjaka“.

"U suradnji s predstavnicima hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora usuglašena je strateška vizija razvoja hrvatske poljoprivrede  - "proizvoditi veću količinu hranjive i visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljati prirodnim resursima u promjenjivim klimatskim uvjetima te doprinijeti poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima”, priopćeno je iz Ministarstva. 

Ostvarenje definirane vizije razvoja postići će se ostvarenjem četiri zadana strateška cilja:

  1. povećanjem produktivnosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene
  2. jačanjem konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora
  3. obnovom ruralnog gospodarstva i unaprjeđenjem uvjeta života u ruralnim područjima
  4. poticanjem inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Aktivnosti za njihovo ostvarenje, dodaju, definirane su u planu provedbe, a osnovni je zahtjev strategije poljoprivrede učinkovitije korištenje javnih sredstava, kroz bolje usmjeravanje poljoprivrednih potpora i poboljšanje apsorpcije EU sredstava za ruralni razvoj.

Vučković: Imamo Strategiju poljoprivrede koju bi svaka Vlada trebala podržati

"Strategija razvoja akvakulture za period 2020 - 2030 u definiranim strateškim ciljevima ističe unaprjeđenje gospodarski i tržišno održivog sektora akvakulture, koji će uzgajivačima omogućiti ciljane intervencije za stratešku transformaciju sektora akvakulture u narednom periodu, veću učinkovitost vrijednosnog lanca i konkurentnosti hrvatskih proizvoda akvakulture na inozemnim i domaćem tržištu, što će u konačnici rezultirati integriranim teritorijalnim razvojem ruralnih i obalnih područja te povećanjem zaposlenosti lokalnog stanovništva i podizanjem životnog standarda u tim područjima", pojašnjavaju. 

Jučerašnje predstavljanje u Vukovaru (Foto: Damir Rukovanjski)

Podsjećaju, Strategije poljoprivrede i akvakulture rezultat su suradnje Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke te rada domaćih i stranih stručnjaka, uz konzultacije s velikim brojem predstavnika proizvođača, znanstvenika i šire javnosti. U suradnji s predstavnicima sektora utvrđena je dugoročna vizija razvoja hrvatske poljoprivrede i akvakulture te ključni problemi za koje strategije nude rješenja.

Strategije možete pročitati ovdje

Nakon Vukovara nacrte strategija će predstavljati tim Ministarstva poljoprivrede u Opuzenu 18. lipnja, u Splitu 19. lipnja, u Osijeku 23. lipnja te u gradovima diljem Hrvatske u narednim tjednima.

Inače, posjet Vukovarsko-srijemskoj županiji ministrica Vučković je zaključila puštanjem u pogon sustava navodnjavanja Blata-Cerna, projekta vrijednog gotovo 35 milijuna kuna, pri čemu je većinski (85%) financiran iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Sustav navodnjavanja Blata-Cerna proteže se na neto površini od 550 ha te su potpisani predugovori s 17 budućih korisnika sustava, što pokriva preko 80% poljoprivrednih površina u njegovom obuhvatu.

Podižu produktivost: Povezali navodnjavanje, uzgoj intenzivnih kultura i agro-logistiku

Do sada su za izgradnju sustava navodnjavanja osigurana sredstva u vrijednosti od gotovo 700 milijuna kuna za 17 sustava navodnjavanja koja su u izvedbi u Hrvatskoj.


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Strategija poljoprivrede i akvakulture Nacrt Predstavljanje Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.