Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna ograničenja
  • 13.04.2023. 16:30

Što donose kompenzacijske mjere potpore poljoprivrednicima 61 grada i općine?

Poljoprivrednik može dobiti potporu, osim prema kriterijima veličine poljoprivredne površine prijavljene u Jedinstvenom zahtjevu, degresivnog plaćanja prema broju hektara, do iznosa de minimis potpore.

Foto: Goran Gazdek
  • 6.039
  • 329
  • 0

Nakon burnih reakcija poljoprivrednika čije općine i gradovi više nisu na listi područja sa značajnim prirodnim ograničenjima i posebnim prirodnim ograničenjima, ministrica poljoprivrede Marija Vučković ovih je dana županima, resornim pročelnicima, načelnicima i gradonačelnicima poslala dopis s prijedlogom kompenzacijskih mjera o kojima se do sada samo načelno govorilo.

Pripremljene su u skladu sa zaključcima sastanka predstavnika ministarstva i jedinica lokalne samouprave u kojima se promijenio status područja s ograničenjem za poljoprivrednu proizvodnju,

Riječ je o prijelaznoj trogodišnjoj nacionalnoj potpori male vrijednosti tzv. de minimis kojom će, s početkom 2024. godine, biti osigurana kompenzacijska plaćanja. Poljoprivrednik može dobiti potporu, osim prema kriterijima veličine poljoprivredne površine prijavljene u Jedinstvenom zahtjevu za potporu, degresivnog plaćanja prema broju hektara, do iznosa de minimis potpore od 20 tisuća eura, odnosno neiskorištenog dijela tog iznosa u protekle tri godine (ima pravo na primitak 20 tisuća eura de minimus potpore kumulativno od svih potencijalnih davatelja tijekom posljednje tri godine).

U tom smislu, osim navedenih površina korištenog poljoprivrednog zemljišta, u području s ograničenjem vodit će se računa o razvijenosti općina i gradova, kao i o negativnom demografskom trendu. Potpora će se izračunavati na temelju jedinstvenog zahtjeva, a radi jednakog pristupa prema svim korisnicima primjenjivat će se degresivna stopa plaćanja za odgovarajuće područje s ograničenjem.

Kreće i izrada pedoloških karata 

U sklopu priprema ovih programa, ali i novih podloga za određivanje područja s ograničenjima Ministarstvo poljoprivrede pokreće i izradu pedoloških karata Republike Hrvatske. Do kraja travnja izradit će se prijedlog oba navedena programa i održati dijalog i savjetovanje s poljoprivrednicima.

"Otvoreni smo i za sve vaše prijedloge u vezi s ovom nacionalnom kompenzacijskom potporom koja će biti i na javnom savjetovanju, u skladu s Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata“, poručuje ministrica Vučković.

Pokrenuta peticija protiv novog Pravilnika o određivanju područja s prirodnim ograničenjima

U dopisu je detaljno objasnila okolnosti pod kojima je došlo do novih uvjeta. Naglasila je da Zajednička poljoprivredna politika Europske unije kroz nekoliko programskih razdoblja, omogućuje da države članice daju potporu poljoprivrednicima na područjima s ograničenjima za proizvodnju.

Tu je mogućnost iskoristila i Hrvatska, i u Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020., a koji se primjenjivao do 2022. godine, uvrstila mjeru 13 (Plaćanja područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima). Za provedbu te mjere, (za koju je osigurano 437.266.517 eura iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj) propisano je da tijelo nezavisno od Ministarstva mora izraditi studiju u kojoj će biti određena ova područja.

U Strateškom planu ZPP-a Republike Hrvatske 2023.- 2027. ukupna alokacija za intervenciju 70.01 (Plaćanja za područja  s prirodnim i ostalim ograničenjima) iznosi 2I3.685. 156,25 eura.

Za novo programsko razdoblje, obveza Hrvatske je bila ažurirati postojeće podloge i podatke kako bi se odredila pripadnost pojedine JLS području s ograničenjima.

Slijedom toga, izrađena je Studija Projekta određivanja područja sa prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima s kalkulacijama uz utvrđivanje vrijednosti kontekst indikatora broj 41 (Organska tvar u tlu) i broj 42 (Erozija tla vodom) za programsko razdoblje 2021.-2027.

Za svaki od kriterija strogo je propisana metodologija, svaki ima točno određene granične vrijednosti kojima se utvrđuje pripadnost područja nekom od ograničenja i Hrvatska ne može mijenjati kriterije niti mijenjati ili dodavati nove uvjete ili obaveze, odnosno mora ih se strogo pridržavati, kao i sve druge države članice.

Pri izradi Studije obveza je bila i korištenje smjernica u kojima su postroženi kriteriji za određivanje područja sa značajnim prirodnim ograničenjima (ZPO) u usporedbi s verzijom smjernica iz 2012. godine koja je korištena za prvu studiju. U Hrvatskoj se prirodna ograničenja javljaju u svim JLS-ovima (njih 503 ako se izuzme Gorsko planinsko područje (GPP), no samo dio njih zadovoljava strogo zadane kriterije.

Pomoć u razdoblju prilagodbe 

Kao rezultat novih detaljnijih podataka, što je bio izričiti zahtjev Europske komisije, određeni broj više ne ulazi u područja s ograničenjima (točnije njih 61), a prvenstveno radi neispunjavanja uvjeta da se u JLS-u najmanje 60 posto obrađenih poljoprivrednih površina nalazi u području s ograničenjem.

Kaže i da je zbog niza društveno-ekonomskih izazova s kojima se suočavaju ne samo hrvatski poljoprivrednici, nego i poljoprivrednici u cijeloj EU te uz promjene gospodarsko-političkih odnosa, potrebno osigurati održanje i unaprjeđenje poljoprivredne proizvodnje. 

Depopulacija ruralnih područja odražava se i na smanjenje poljoprivredne proizvodnje u svim područjima, a osobito onima koja imaju ograničenje.

Kompenzacijske mjere za izbrisane općine nisu dovoljne, znamo da je to samo politička igra

U Ministarstvu zbog toga smatraju da je potrebno pomoći poljoprivrednicima u razdoblju prilagodbe na novonastalu situaciju, a u cilju održanja proizvodnje, koja će se odraziti na plaćanja u 2024. godini.

Isto tako, zbog potrebe revitalizacije područja sa specifičnim problemima i izazovima za poljoprivrednike u onim općinama i gradovima u kojima je visok udio korištenih poljoprivrednih površina, u području ograničenjima pripremit će se model potpore koji za cilj ima održanje poljoprivredne proizvodnje, dohotka poljoprivrednika i smanjenje odljeva stanovništva iz tih područja, stoji u dopisu. 


Tagovi

Prirodna ograničenja Kompenzacijske mjere Općine i gradovi Ministarstvo poljoprivrede Marija Vučković De minimis potpore


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/