Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • eSavjetnik
  • 02.09.2021. 14:30

Stiže eSavjetnik - Ministarstvo poljoprivrede ima novu aplikaciju

Riječ je, kažu iz Ministarstva, o aplikaciji koja će poljoprivrednicima omogućiti pristup ključnim informacijama za ispunjavanje administrativnih obveza i pomoći im pri razvoju proizvodnje.

Foto: Depositphotos/stevanovicigor
  • 447
  • 161
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede će idući tjedan predstaviti eSavjetnik

Riječ je, kažu, o aplikaciji koja će hrvatskim poljoprivrednicima kroz personalizirano sučelje pružiti središnje mjesto za pristup ključnim informacijama važnim za ispunjavanje administrativnih obveza i pomoći im pri razvoju proizvodnje. Ujedno, Ministarstvu omogućiti jednostavniju i bržu komunikaciju s proizvođačima te kvalitetniju analizu podataka.

"Poljoprivrednici će kroz eSavjetnik moći pronaći stručne savjete i vijesti iz područja ove proizvodnje, detaljne informacije i najave o vremenskim prilikama u njihovom području, informacije o registriranim i odobrenim sredstvima za zaštitu biljaka te preporuke za zaštitu bilja, kao i lokacije za zbrinjavanje ambalažnog otpada", najavljuju.

Također, putem ove mobilne aplikacije i web platforme moći će se preuzeti sve obvezne evidencije za IAKS mjere, pronaći najbližeg dostupnog savjetnika Ministarstva stručnog za traženi sektor proizvodnje, a obveznicima mjera iz Programa ruralnog razvoja bit će omogućeno personalizirano praćenje njihovih obaveznih edukacija te prijavu na iste.  

"Nastavak je to procesa digitalizacije javnih usluga koja je započela uvođenjem e-poljoprivredne iskaznice (ePI) koja služi za poslovanje bez papira, štedi vrijeme, radne sate te omogućuje jedinstvenu identifikaciju, digitalni potpis i podnošenje zahtjeva za potporu u AGRONET-u", navode dalje i podsjećaju da ova iskaznica mijenja sve postojeće kartice – tzv. zelenu poljoprivrednu, karticu plavog dizela i karticu za korištenje sredstava za zaštitu bilja.

Do sada ju je, napominju, zatražilo gotovo 56 tisuća hrvatskih poljoprivrednika, preuzelo gotovo 40 tisuća, a u prvoj, testnoj godini, njih 7.000 je jedinstveni zahtjev za potpore prvi put podnijelo uz digitalni potpis. 

Podsjećaju i da je jedan od važnih alata informiranja šire javnosti jest i aplikacija HRana, nastala u suradnji Ministarstva poljoprivrede i Agencije za komercijalnu djelatnost, a koja omogućava građanima koji to žele primanje obavijesti o svim detaljima povlačenja ili opoziva proizvoda s tržišta u Hrvatskoj i u Europskoj uniji u realnom vremenu.

Od svoje objave u svibnju 2020. godine do danas preuzeta je 11.132 puta, a s obzirom na povećani broj opoziva u posljednje vrijeme HRana je samo u posljednjih tjedna dana preuzeta gotovo tisuću puta, stoji u priopćenju. 


Tagovi

ESavjetnik Aplikacija Poljoprivreda Digitalizacija Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]