Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HSS
  • 22.11.2017. 15:00

Štete od suše u Slavoniji veće od 500 milijuna kuna!

Tražimo da slavonskim poljoprivrednicima jasno kažete hoće li i na koji način biti nadoknađene štete od suše za 2017., zatražili su od Vlade i premijera zastupnici HSS-a Ana Marija Petin i Davor Vlaović.

Foto: HSS
  • 1.295
  • 113
  • 0

Poljoprivreda, najvažnija grana ili je nekada bila, danas je u Slavoniji ostala u mrtvom kutu. Ministar poljoprivrede nije govorio o poljoprivredi u Slavoniji, a predstavnika Poljoprivredne komore niti nema za razliku od predstavnika ostalih komora koji su prisutni, naglasili su jučer zastupnici HSS-a Ana Marija Petin i Davor Vlaović na 3. sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održanoj u Slavonskom Brodu.

"Poljoprivreda u Slavoniji je opterećena problemima suša i poplava koje su u istoj godini ugrozile proizvodnju, Vlada je rebalansom povećala iznos sredstava za sanaciju od elementarnih nepogoda za poljoprivredu 80 milijuna kuna, ali i to je premalo. HSS je tražio 200 mil. kn. i veća izdvajanja za poljoprivredu jer su štete uzrokovane sušom u Slavoniji veće od 500 milijuna kuna, ali nije prihvaćeno. Nastale štete, gubitkom prihoda i prinosa, našim, slavonskim poljoprivrednicima ne mogu biti namirene kroz Mjeru 5.2. jer je to neprihvatljiv trošak.

Slavonija, Baranja i Srijem hvata korak s ostatkom RH?

Tražimo da slavonskim poljoprivrednicima jasno kažete hoće li i na koji način biti nadoknađene štete od suše za 2017. Za slatkovodno ribarstvo predviđeno je 8 mil. kn, prije svega onima koji uzgajaju šarane, obećana je isplata "eko rente" za štete koje čine ribojedne ptice. Nije isplaćena. Bez toga slatkovodni ribari biti će osuđeni na zatvaranje ribnjaka i novo zatvaranje radnih mjesta", istaknuli su na sjednici kojom je predsjedao premijer Andrej Plenković.

Dodatno uz elementarne nepogode, rekli su, u mnogim je jedinicama lokalne samouprave pa i Slavonskom Brodu, olujno nevrijeme uzrokovalo štete, a od naknade ništa.

"Molim vas, da kao što ste primili predstavnike zadarske županije, primite i predstavnike brodske, požeške i drugih slavonskih županija i nađete model za naknadu šteta nastalih na infrastrukturi. Vrijeme je pripreme proračuna, načelnici i gradonačelnici bi trebali znati koji će im projekti biti sufinancirani", naveli su zastupnici Petin i Vlaović.

Foto: HSS


Tagovi

HSS Savjet za Slavoniju Suša Ana Marija Petin Davor Vlaović


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Osijeku otvorena banka hrane

Danas je u Osijeku otvorena banka hrane. Osnovao ju je Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, a čemu je prethodio projekt infrastrukturnog opremanja,...

Više [+]