Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 06.10.2008.

Štete od pomora pčela veće od 100 milijuna kuna

Pčelari su nezadovoljni jer bi se, kako kažu, cijela Hrvatska digla na noge da ugine 100.000 ovaca. Njima, pak, nitko ne pomaže iako EU uvozi med u velikim količinama

  • 985
  • 48
  • 0

Na gotovo 100 milijuna kuna procjenjuje se ovogodišnja šteta od pomora pčela u Hrvatskoj! No, crna je brojka vjerojatno veća, jer se ova procjena odnosi samo na uzgajivače koji su članovi pčelarskog saveza.

Vinkovačkom pčelaru Mati Idžojtiću ove je godine stradalo gotovo 70 posto pčelinjih zajednica, a imao je oko 150. I ono malo je što je ostalo, bilo je slabašno. Šteta je velika jer samo jedna pčelinja zajednica košta od 800 do 1000 kuna.

Ministarstvo ne pomaže

- Da 100.000 ovaca ugine, što isto vrijedi kao 100.000 pčelinjih zajednica, cijela bi se Hrvatska digla na noge! No mi pčelari šutimo - ističe Mato Idžojtić. Procjenjuje se kako je općenito proizvodnja meda u Hrvatskoj u posljednje dvije godine manja za 30 do 40 posto.

- Problem je suša, zbog koje nisu urodile ratarske kulture pa pčele nisu imale dovoljno hrane te je time i proizvodnja meda bila manja. Usto, napadale su ih i bolesti - pojašnjava Ernest Nad iz Hrvatske gospodarske komore u Osijeku.

Ministarstvo je prije financiralo jedan lijek protiv obolijevanja pčela, no takve pomoći, kažu uzgajivači, danas nema. No, i u Ministarstvu su složni kako je nužna bolja organizacija u pčelarstvu jer je neprestano saniranje šteta zapravo bacanje novca u prazno.

Prilika za Hrvatsku

Stručni skup o aktualnostima u pčelarstvu, kao i proglašenje rezultata ovogodišnjeg ocjenjivana, održani su, stoga, u subotu u osječkom HGK-u. Istaknuto je kako je med jedan od rijetkih proizvoda kojega Europska unija nema dovoljno i proizvodi ga samo 51 posto, a ostalo uvozi. Hrvatska, pak, tu ima svoju priliku jer je bogata raznolikošću meda.

U kvaliteti sortnih vrsta meda u Hrvatskoj ukupni je pobjednik Dušan Matahija iz Lopara, šampion je bagrema Marin Kovačić iz Darde, šampion kestena je Viktor Kastmiler iz Siska, a šampion kadulje je Fredi Petrović iz Plomina. Najbolje ocijenjena pakovina meda jest ona zagrebačke tvrtke Varžak.

U pakovini pića najistaknutija je tvrtka Pčelarstvo Namjesnik iz Ludbrega, dok se solinski OPG Joško Crmarić pokazao najuspješnijim u pakovinama proizvoda koji poboljšavaju zdravlje. Zlatna medalja za kvalitetu pića od meda i na bazi meda pripala je Pčelarstvu Namjesnik.


Izvori

Jutarnji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

10-ak cm, neće se dugo zadržati