Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici u Europi
  • 13.08.2021. 18:00

Štete od invazivnih vrsta u Europi više od 116 milijardi eura?

Strane invazivne vrste nanijele su najveću ekonomsku štetu u poljoprivredi i šumarstvu. Jedne od najvažnijih su štakori, divlji zečevi, ambrozija, jasenov krasnik i lososov metilj.

Foto: Depositphotos/tog
  • 215
  • 127
  • 0

Grupa znanstvenika s istraživačkog instituta Senchenberg u Goerlizu zajedno je sa suradnicima iz inozemstva prvi put detaljno procijenila ekonomsku štetu koju su strane vrste nanije u Europi tijekom posljednjih 60 godina. Prema njihovim zaključcima, prouzročile su štete u vrijednosti više od 116 milijardi eura u razdoblju između 1960. i 2020. godine. Štete su se u svakom desetljeću povećavale za deset puta, a vjeruju da su stvarni troškovi i veći, prenosi leibniz.

Štakori, divlji zečevi, ambrozija, jasenov krasnik (Agrilus planipennis Fairmaire) i ektoparazit lososov metilj (Gyrodactylus salaris) su među prvih pet vrsta koje su uzrokovale najveće štete. "Samo su štakori prouzročili troškove od oko 5,5 milijardi eura u europskoj regiji tijekom promatranog razdoblja", rekao je dr. Phillip J. Haubrock s instituta koji je proveo istraživanje.

Njemačka je, uz Veliku Britaniju, Španjolsku i Francusku jedna od posebno pogođenih zemalja. Samo u toj zemlji izračunata je minimalna vrijednost troškova povezanih s invazivnim vrstama od 8,21 milijardi eura.

Najveće štete u poljoprivredi i šumarstvu 

Kao glavni uzroci njihova dolaska u Europu navode se turizam, globalno zatopljenje, trgovina i promet, a najveće troškove nanijeli su u poljoprivredi i šumarstvu. "Njemačka se zbog središnjeg geografskog položaja bavi intenzivnom trgovinom i surađuje s drugim zemljama, što je zasigurno jedan od glavnih uzroka širenja i unošenja stranih vrsta u tu državu", smatra ovaj biolog.

Činjenica da se razmjeri problema vjerojatno još uvijek podcjenjuju svjedoče podaci istraživačke skupine da je u toj zemlji samo 28 od gotovo 200 vrsta navedeno kao invazivno i smatraju se ekonomski štetnim. Među njima, primjerice nije rakun čija populacija iz godine u godinu sve više raste i nanosi veliku ekološku i gospodarsku štetu.

Tim znanstvenika u svojoj studiji ističe da je neke neizravne troškove teško kvantificirati, navodeći kao primjer posljedice koje su ovi organizmi nanijeli ljudskom zdravlju ili ugrozili neke autohtone vrste. "Radi toga su nastali troškovi sigurno veći od naših procjena“, pojašnjava Haubrock rekavši da stope invazija nastavljaju rasti.

Za kraj, napominje da je kvantificiranje troškova na nacionalnoj razini prvi i odlučujući korak, no da će u globaliziranom i sve više međusobno povezanom svijetu biti potrebna suradnja na međunarodnoj razini.


Tagovi

Invazivne vrste Štetnici Europa Troškovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]