Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sterilizacija pasa
  • 27.08.2018. 18:00

Sterilizacija pasa: Akcija se nastavlja u još četiri međimurske općine

Do sada je u općinama Goričan, Nedelišće, Orehovica, Podturen te gradovima Čakovcu i Murskom Središću ukupno pregledano 747 pasa od kojih je 508 sterilizirano, 191 pas smješten je u sklonište za napuštene životinje, a 114 pasa je udomljeno i/ili vraćeno vlasnicima.

Foto: Pixabay/isakarakus
  • 264
  • 21
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa skloništima, udrugama, općinama, gradovima, županijom i romskim stanovništvom, pokrenulo je veliku akciju sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Do sada je u općinama Goričan, Nedelišće, Orehovica, Podturen te gradovima Čakovcu i Murskom Središću ukupno pregledano 747 pasa od kojih je 508 sterilizirano, 191 pas smješten je u sklonište za napuštene životinje, a 114 pasa je udomljeno i/ili vraćeno vlasnicima. Nastavak akcije kreće sutra, 27. kolovoza i provodit će se u općinama Mala Subotica, Pribislavec, Domašinec i Kotoriba.

"Želim zahvaliti svima koji su do sada sudjelovali u akciji kao i lokalnom stanovništvu koje je pružilo veliku podršku rješavanju problema. Ovo je izvrstan primjer dobre suradnje svih razina vlasti, službi i lokalnog stanovništva i nadam se da ćemo po ovom modelu i ubuduće pristupati izazovima koji nas okružuju", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Zaustavljanje daljnjeg razmnožavanja

Sterilizacija pasa u romskim naseljima provodi se kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja, a cilj je pomoći romskom stanovništvu koje brine o životinjama koje su napustili neodgovorni vlasnici. Akcija uključuje hvatanje svih pasa, sterilizaciju (mužjaka i ženki starijih od šest mjeseci) te vraćanje kastriranih i izliječenih pasa vlasnicima ili posjednicima, kao i njihovo udomljavanje. Sterilizaciju pasa provode nadležne veterinarske organizacije uz pomoć Ministarstvo poljoprivrede.

Podsjetimo, Zakonom o zaštiti životinja (NN 102/17) propisano je da način postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave mogu, sukladno članku 62., stavku 6. Zakona, kao mjeru rješavanja problema napuštenih pasa i mačaka, propisati  i trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.


Tagovi

Sterilizacija pasa Udomljavanje Zaštita životinja Romska naselja Tomislav Tolušić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.