Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sterilizacija pasa
  • 27.08.2018. 18:00

Sterilizacija pasa: Akcija se nastavlja u još četiri međimurske općine

Do sada je u općinama Goričan, Nedelišće, Orehovica, Podturen te gradovima Čakovcu i Murskom Središću ukupno pregledano 747 pasa od kojih je 508 sterilizirano, 191 pas smješten je u sklonište za napuštene životinje, a 114 pasa je udomljeno i/ili vraćeno vlasnicima.

Foto: Pixabay/isakarakus
  • 270
  • 21
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa skloništima, udrugama, općinama, gradovima, županijom i romskim stanovništvom, pokrenulo je veliku akciju sterilizacije pasa u romskim naseljima Međimurske županije. Do sada je u općinama Goričan, Nedelišće, Orehovica, Podturen te gradovima Čakovcu i Murskom Središću ukupno pregledano 747 pasa od kojih je 508 sterilizirano, 191 pas smješten je u sklonište za napuštene životinje, a 114 pasa je udomljeno i/ili vraćeno vlasnicima. Nastavak akcije kreće sutra, 27. kolovoza i provodit će se u općinama Mala Subotica, Pribislavec, Domašinec i Kotoriba.

"Želim zahvaliti svima koji su do sada sudjelovali u akciji kao i lokalnom stanovništvu koje je pružilo veliku podršku rješavanju problema. Ovo je izvrstan primjer dobre suradnje svih razina vlasti, službi i lokalnog stanovništva i nadam se da ćemo po ovom modelu i ubuduće pristupati izazovima koji nas okružuju", izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Zaustavljanje daljnjeg razmnožavanja

Sterilizacija pasa u romskim naseljima provodi se kako bi se zaustavilo njihovo daljnje razmnožavanje i priljev novih neželjenih životinja, a cilj je pomoći romskom stanovništvu koje brine o životinjama koje su napustili neodgovorni vlasnici. Akcija uključuje hvatanje svih pasa, sterilizaciju (mužjaka i ženki starijih od šest mjeseci) te vraćanje kastriranih i izliječenih pasa vlasnicima ili posjednicima, kao i njihovo udomljavanje. Sterilizaciju pasa provode nadležne veterinarske organizacije uz pomoć Ministarstvo poljoprivrede.

Podsjetimo, Zakonom o zaštiti životinja (NN 102/17) propisano je da način postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama propisuju općim aktima predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave. Jedinice lokalne samouprave mogu, sukladno članku 62., stavku 6. Zakona, kao mjeru rješavanja problema napuštenih pasa i mačaka, propisati  i trajnu sterilizaciju kao obvezan način kontrole razmnožavanja.


Tagovi

Sterilizacija pasa Udomljavanje Zaštita životinja Romska naselja Tomislav Tolušić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]