Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Navodnjavanje
  • 23.03.2014. 12:10

Solarni sustav navodnjavanja zaživio u Slavoniji

Uspjeh solarnog sustava za navodnjavanje iskorak je prema modernoj i konkurentnoj poljoprivrednoj proizvodnji u Hrvatskoj

  • 929
  • 192
  • 0

U Hrvatskoj se navodnjava tek dva posto poljoprivrednih površina, dok je u nekim europskim zemljama taj postotak daleko veći, zbog čega se ostvaruje i veća i kvalitetnija proizvodnja. Stvari bi sa mrtve točke mogao pokrenuti solarni sustav navodnjavanja kakav se odnedavno nudi u Vinkovcima, u novoosnovanoj tvrtki koja je dio vinkovačkog Tehnološkog parka.

Put do prvih poslovnih uvjeta

Nakon otkaza u državnoj firmi, Ante Validžić je odlučio pokrenuti vlastitu. Nakon registracije tvrtke imena Umbrella, počeo je tražiti svoje mjesto na tržištu. Ubrzo zatim je izbacio i svoj prvi proizvod, no kako taj pothvat baš i nije bio najbolje prihvaćen od strane kupaca, u suradnji s Tehnološkim parkom Vinkovci iznajmio je poslovni prostor, zaposlio još ljudi i krenuo ispočetka.

Na sajmovima koje je obilazio, stupio je u kontakt s raznim tvrtkama koje se bave solarnim sistemima i solarnim otkupom struje. Danas je jedini distributer za tvrtku Lorentz, koja se bavi proizvodnjom opreme za navodnjavanje. Kao agronom, Ante je otprije bio upućen u poljoprivredu. Sklopljeni ugovor s Lorentzom jamči predstavljanje njihovih proizvoda na hrvatskom tržištu, a pritom su zaposlili i nove djelatnike koji su završili obuku u Hamburgu kako bi bili osposobljeni za održavanje kompletnog sistema.

Dobro postavljeni temelji poslovanja pokazali su se uspješnima. Dosta je zainteresiranih, a investicija od 30 - 35.000 kuna brzo se vrati, u godini dana. Poljoprivrednik, koristeći ovakav sistem za navodnjavanje, štedi vodu jer sustav se može prilagoditi svakoj kulturi pa nema rasipanja. Parametri prema kojima se cijena sustava određuje su količina zemljišta, dubina rijeke ili bunara tj. kapacitet vode i određena kultura koja se planira uzgajati. Pumpa omogućava lakši način navodnjavanja i ne zagađuje okoliš (ne podmazuje se uljem, neovisna o naftnim derivatima). "Ekološki OPG-ovi bi ovakav proizvod trebali imati, a u tom smjeru i idemo", navodi Ante.

"Ovakvi proizvodi obično dolaze iz zemalja kao što su Grčka, Italija, Portugal. Grčka primjerice navodnjava oko 38 posto zemljišta, a to je u odnosu na nas - ogromna razlika. Zato bi naše Ministarstvo trebalo pomoći poljoprivrednicima kako bi bili što konkurentniji u proizvodnji, a naši inovatori u patentiranju sustava koji se više okreću iskorištavanju izvora iz prirode", smatra Ante.

U tom duhu, tvrtka Umbrella stupila je u kontakt s Udrugom OPG-a "Život" te svakom članu ponudila niz olakšica. Kako bi navodnjavanje na slavonskim poljima zaživjelo, u Umbrelli smatraju kako poljoprivrednicima treba izaći u susret jer samo zajednički može se uspjeti. Suradnja s članovima Udruge OPG-a Život omogućila im je nove uvide u potrebe proizvođača, a pozivaju i ostale da im se pridruže, ili barem pitaju za savjet.


Tagovi

Ante Validžić Umbrella Solarni sustav navodnjavanja Navodnjavanje poljoprivrednih površina Lorentz Agronom Udruga OPG-a Život Suradnja Štednja vode Onečišćenje okoliša Eko Izvor iz prirode Neovisnost o nafti Kapacitet vode


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: [email protected] web: http://www.osjecka.com