Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ulaganje u energetski sektor
  • 15.07.2014. 09:30

Solarna elektrana za navodnjavanje usjeva!

Nakon što je u Orahovici prije dvije godine sagrađena jedna od najvećih hrvatskih solarnih elektrana te nedavno završena i gradnja prve hrvatske solarne elektrane okretnog tipa u Virovitici, Virovitičko-podravska županija projektom "Sinerot" spojila bi poljoprivredu i obnovljivu energiju.

  • 848
  • 81
  • 0

Virovitičko-podravska županija planira graditi solarnu elektranu jačine 500 kW koja će služiti za navodnjavanje poljoprivredne površine 2,5 hektara. Solarni paneli bit će postavljeni na stupove visine četiri metra, s razmakom od osam metara, što omogućava nesmetan rad poljoprivrednim strojevima i potpunu poljoprivrednu iskoristivost zemlje na kojoj se elektrana nalazi.

Svi strojevi potrebni za obradu te površine bit će na električni pogon, solarnu energiju koristit će i stanice za punjenje. Projekt vrijedan 10 milijuna kuna, za koji je Virovitičko-podravska županija ishodila svu potrebnu dokumentaciju, biti će financiran iz europskih fondova ili uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ispod solarnih panela uzgajat će uz navodnjavanje poljoprivredne kulture

"Ovakvi projekti su iznimno bitni za Slavoniju, ali i za cijelu Hrvatsku, jer objedinjavaju energetiku, poljoprivredu i edukaciju. Koristimo obnovljive izvore energije na inovativan način i pri tome čuvamo najveće blago koje Slavonija ima – plodne poljoprivredne površine. Uspjeli smo to povezati s edukacijom novih naraštaja stručnjaka, i upravo zato vjerujem da će ovaj projekt naići na razumijevanje u Fondu za zaštitu okoliša, ali i na nekom od fondova Europske Unije", kaže virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Poljoprivredna površina biti će ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju "Sinerot" proizvede, koristiti će se za osnovne i srednje škole u Virovitičko-podravskoj županiji. Elektrana će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije. Solarna elektrana "Sinerot", naziv je dobila po Svetom Sinerotu, zaštitniku vedrog sunčanog vremena, vrtova i vrtlara.


Tagovi

Solarna elektrana Virovitičko-podravska županija Sinerot Škola Solarni paneli Navodnjavanje Tomislav Tolušić Poljoprivreda i energetika Iskoristivost zemlje Fond za zaštitu okoliša Edukacija Solarna energija Projekt Energetska učinkovitost


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.