Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 09.02.2021. 14:05

Solare na krovove, zemlju čuvajmo za hranu, apelira HPK

Površine koje bi trebale pojačati samodostatnost, proizvodnju hrane i konkurentnost, ne bi smjele biti korištene za izgradnju sunčanih elektrana, poručili su iz Hrvatske poljoprivredne komore županijama.

Foto: Depositphotos/PetroP
  • 1.532
  • 263
  • 0

Onemogućite izgradnju sunčanih elektrana na poljoprivrednom tlu, poručio je danas ispred Hrvatske poljoprivredne komore predsjednik Mladen Jakopović, jedinicama regionalne samouprave, odnosno županijama. 

Iz Komore je, naime, upućen apel i zahtjev da prilikom izmjena i dopuna Prostornih planova županija (PPŽ) vode brigu o zemljištu odnosno da ga sačuvaju za potrebe ove proizvodnje. I sami su, navode, zaprimili pritužbe brojnih proizvođača te je na sjednici Upravnog odbora donesen zaključak kojim nikako ne podržavaju mogućnosti gradnje ovih elektrana na poljoprivrednim površinama, osobito na onom kategorija P1 i P2 (najkvalitetnija zemlja). 

Mišljenja su kako površine koje bi trebale pojačati samodostatnost, proizvodnju hrane i konkurentnost, ne bi smjele biti korištene za navedenu izgradnju, ako nemaju svrhu pomoći proizvodnji hrane pojedinog gospodarstva, a s ciljem jačanja konkurentnosti domaće agro proizvodnje.

Predsjednik HPK podsjetio je i da novi prijedlog Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine ima za strateški cilj samodostatnost u hrani i razvoj biogospodarstva. U okviru navedenog planira se povećanje iskorištenosti poljoprivrednog zemljišta za proizvodnju hrane kao instrument za smanjivanje rizika od siromaštva i socijalne isključenosti na ruralnim i obalnim područjima te na područjima koja zaostaju u razvoju.

Također, naglašavaju, jedan od važnih segmenata konkurentnosti gospodarstava je proizvodnja zelene energije na istima kroz postavljanje solarnih kolektora na postojećim objektima ili izgradnju bioplinskih postrojenja u sklopu gospodarstva.

"Proizvodnja hrane i postavljenje solarnih elektrana na krovove postojećih poljoprivrednih objekata trebaju imati prioritet za rast i razvoj konkurentnosti ruralnih područja", zaključio je Jakopović.


Tagovi

HPK Prostorni planovi županija Poljoprivredno zemljište Sunčane elektrane Proizvodnja hrane Mladen Jakopović


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs