Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prosvjed
  • 26.04.2023. 16:00
  • Ljubljana, Slovenija

Slovenski poljoprivrednici blokirali Ljubljanu i prijetili stajnjakom: Što zahtijevaju?

Unatoč nekoliko punih cisterni sa stajnjakom, koje su "za svaki slučaj" napunili mladi poljoprivrednici koji su masovno sudjelovali u prosvjedu, sve je proteklo mirno

Foto: Kmečki glas/Klara Lovenjak
  • 2.545
  • 160
  • 0

Slovenski poljoprivrednici prosvjedovali su već drugi utorak (25.4.) ovog mjeseca u glavnom gradu svoje zemlje. Nekoliko tisuća proizvođača s oko 1.500 traktora iz svih krajeva Slovenije okupilo se kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo povodom restrikcija iz sektora zaštite okoliša i poreznih opterećenja.

"Sad je dosta! Tražimo od Vlade da stvori uvjete koji bi omogućili poljoprivrednicima da prežive na slovenskoj zemlji", rekao je predsjednik Sindikata slovenskih poljoprivrednika Anton Medved, prenosi euractiv.

Ovogodišnja žetva s minusom, ali investicija u budućnost

Kako smo saznali od sugovornika Agrokluba koji je jučer bio na licu mjesta, poljoprivrednici su svoje zahtjeve prema Vladi saželi u nekoliko točaka.

"Među njima su da novi ekološki zahtjevi ne prelaze realne mogućnosti poljoprivrede, da se Natura 2000 područja smanjuju, da poljoprivrednici ne budu opterećeni novim porezima, da su mjere jasne i administrativno nezahtjevne, da se direktna plaćanja prilagođavaju inflaciji, smanji populacija zvijeri i divljači, regulira zaštita najboljeg poljoprivrednog zemljišta i odbace propisi o održivom korištenju fitofarmaceutika", rekao je Neven Vaci za naš portal.

Ovo je samo nastavak prosvjeda iz 24. ožujka, nakon kojeg je formirana radna grupa s vladom za vođenje pregovora. Poljoprivrednici su napustili razgovore nakon samo dva tjedna, nezadovoljni nedostatkom napretka. Posljednja kap za koju su rekli da ih je potaknula na novi prosvjed bio je zakonski prijedlog vladajuće koalicije koji bi omogućio aktivistima za prava životinja da djeluju kao ovlašteni savjetnici za zaštitu životinja i pregledavaju farme.

"Vaša ovogodišnja sjetva će biti uspješna ako s traktorima i autobusima budete tamo gdje se donose odluke, pa makar bilo i nepooranih ili nepokošenih njiva. Pa čak i ako vam ovogodišnja žetva bude s velikim minusom, to će biti velika investicija u vašu budućnost", zaključio je autor Kmečkog glasa.

Cisterne sa stajnjakom "za svaki slučaj"

Unatoč nekoliko punih cisterni sa stajnjakom, koje su "za svaki slučaj" napunili mladi poljoprivrednici koji su masovno sudjelovali u prosvjedu, sve je proteklo mirno. Bez dogovora s Vladom, prosvjedi će se intenzivirati, a ministrica poljoprivrede Irena Šinko poručila je iz Luksemburga da je ministarstvo spremno za dalje pregovore, istovremeno istaknuvši da se smanjenje Natura 2000 područja trenutno ne može predvidjeti, prenijeli su.


Tagovi

Blokada Ljubljana Natura 2000 Zahtevi Neven Vaci Irena Šinko Prosvjed Slovenski poljoprivrednici


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]