Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje rakija
  • 10.12.2019. 07:30
  • Osječko-baranjska, Semeljci

Šljivovica Stanislava Jurčevića šampion 15. ocjenjivanja voćnih likera i rakija

Jubilarno 15. ocjenjivanje voćnih rakija i likera održano je u Semeljcima. Na natjecanje su prijavljena 234 uzorka od toga 186 rakija i 48 likera, a proizvođači su osvojili 13 zlatnih medalja što je upola manje nego prošle godine

Foto: Printscreen/YouTube
  • 418
  • 33
  • 0

U Semeljcima je 15. put održano ocjenjivanje voćnih rakija i likera u suradnji Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek s Prehrambeno – tehnološkim fakultetom u Osijeku i Općinom Semeljci. Na natjecanje su prijavljena 234 uzorka od toga 186 rakija i 48 likera, a proizvođači su osvojili 13 zlatnih medalja što je upola manje nego prošle godine. Nije to opći pad kvalitete rakija i likera jer je normalno da kod proizvodnje voća i rakija postoje oscilacije.

Šampion XV. edukacijskog natjecanja, s rakijom šljivovicom, je Stanislav Jurčević iz Našica. Najbolje ocijenjena rakija komovica je Petra Čačinovića iz Orahovice, dok je najbolji liker od višnje Miroslava Čemea iz Zoljana.

"Ovo ocjenjivanje je već postalo mala tradicija, a nacionalno ocjenjivanje voćnih rakija jedan je kontinuitet HGK u promociji autohtonih proizvoda. Cilj je od hobizma proizvodnje voćnih rakija stvoriti male biznise odnosno postojanje obrta, dioničkih društava koji će postati izvoznici tih proizvoda, a naši OPG-ovi su postali kvalitetni proizvođači koji prihvaćaju domaće i EU zakonodavstvo", rekao je predsjednik HGK - Županijska komora Osijek Zoran Kovačević i dodao da su neki proizvođači koji su redovno dolazili na natjecanje i osvajali zlatne medalje izvoznici u Austriju, Njemačku i Australiju.“

Ono što karakterizira ovo natjecanje i proizvođače je to da kvaliteta rakija i likera raste.

"To je obiteljska tradicija i drži se do nekih pravila, ali nema tu tajni i filozofije, a bitno je izabrati pravo i zrelo voće koje nije pljesnivo i trulo te su važne pravilna fermentacija i destilacija, a rakija mora biti aromatična i ljupka u ustima i davati karakteristiku arome od voća kojeg je pečena. Pobjednička šljivovica je iz 2015. godine, a odležala je dvije godine u dudovom buretu u kojem je isparavala i izgubila loše elemente te dobila na aromi", objasnio je šampion natjecanja Stanislav Jurčević iz Našica čiji se OPG bavi i proizvodnjom marelica i badema.

Više pogledajte u videu: 


Tagovi

HGK Ocjenjivanje rakija i likera Proizvodnja rakija i likera


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Potpisani ugovori s poljoprivrednicima