• Udruga OPGH Život
  • 22.10.2014. 17:00

Slijedimo li EU po pitanju ranijih isplata potpora?

Ozbiljnost situacije navela je i samu EU da preporuči posebne interventne mjere, među kojima je jedna od najvažnijih - ubrzanje isplata izravnih plaćanja za tekuću godinu. Hoće li ministar Jakovina slijediti ostale?

Foto: depositphotos.com
  • 1.132
  • 143
  • 0

Na poticaj Udruge OPG Hrvatske Život, traži se ranija isplata dijela potpora dohotku u poljoprivredi. Naime, Udruga je svojim aktivnim zalaganjem već uspjela ostvariti neke od ključnih ideja koje imaju potencijala promaknuti hrvatsku poljoprivredu. Obrativši se predsjedniku Vlade, navode,

Kriza poljoprivrede dodatno se zaoštrava

"Dugotrajna i sve žešća kriza poljoprivrede dodatno se zaoštrava pod pritiskom iznimno loših primanja zbog višegodišnjih ekstremnih meteoroloških uvjeta, rasta ulaznih troškova te pada svjetskih cijena nekih važnih agroproizvoda. Čak se i dobar dio onih najžilavijih obiteljskih gospodarstava koja su uspjela preživjeti dosadašnje gospodarske lomove dovodi na samu ivicu propasti.

Prijem kod ministra financija i poljoprivrede

S obzirom na ozbiljnost situacije — koliko god ona u većini europskih zemalja bila osjetno manje ekstremna nego u Hrvatskoj — navela je i samu EU da preporuči posebne interventne mjere među kojima je jedna od najvažnijih ubrzanje isplata izravnih plaćanja za tekuću godinu." S obzirom na ozbiljnost najnovijih kretanja, Izvršni odbor Udruge OPG Hrvatske moli ministre financija i poljoprivrede da hitno prime predstavnike Udruge kako bi ih oni mogli upoznati s pojedinostima situacije na terenu i podnijeti konkretne prijedloge kako izbjeći najgore.

Ubrzanje isplata izravnih plaćanja

Glavni je prijedlog Udruge da se isplate ovogodišnjih potpora, predviđene za prvo polugodište 2015.g. znatno ubrzaju i polovica potpora isplati čim prije, koristeći za to predviđena sredstva Europske Unije. Na taj bi se način izbjeglo veće dodatno vremensko opterećenje državnog proračuna u trenutku kad je on pod velikim pritiskom kriznih potreba i socijalnih problema i u drugim sektorima hrvatskog gospodarstva i društva u cjelini.

Kao i u svemu dosad, Udruga se trudi slijediti europska pravila. Naime, i francuski ministar poljoprivrede potpisao je isplatu prvog dijela potpora do 01. prosinca 2014., a za 2014. godinu. Nadajmo se da će i naše ministarstvo slijediti dobre europske primjere.

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Isplata Potpore Dohodak Interventne mjere Udruga OPGH Život EU Državni proračun Ulzani troškovi Kriza Miroslav Kovač Konkurentnost Inflacija Diverzifikacija Izvoz


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kada sam neku večer na Facebooku objavila kako smo pozitivni na koronavirus i u izolaciji, javilo na... Pročitaj cijelu bilješku »