Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apsurdistan
  • 20.03.2018. 15:00

Slavonija kao Apsurdistan: Gdje si bio 2017.?

Može li stanovništvo biti gladno u žitnici koja je sama po sebi oduvijek bila hraniteljicom naroda, pitanja su na koja se traže odgovori u HRT-ovu dokumentarnome filmu Apsurdistan: Gdje si bio 2017.?

Foto: HRT
  • 751
  • 67
  • 0

Može li stanovništvo biti gladno u žitnici koja je sama po sebi oduvijek bila hraniteljicom naroda, nije li apsurdno da baš Slavonci masovno odlaze iz Hrvatske te kako to da je Slavonija postala našom najsiromašnijom pokrajinom iako bi upravo proizvodnja hrane trebala biti motorom razvoja cijele države – pitanja su na koja se traže odgovori u HRT-ovu dokumentarnome filmu Apsurdistan: Gdje si bio 2017.? scenaristice i urednice Nataše Kraljević Kolbas i redatelja Tomislava Mršića.

"Obilazeći Slavoniju razgovarali smo s običnim ljudima – poljoprivrednicima, zaposlenima i nezaposlenima, mladima i starima – o tome zašto je Slavonija pusta, zašto se iz nje masovno iseljava. Potraga za poslom nije jedini razlog iseljavanja. Mnogo je traumatičnije to što odlaze i oni koji su zaposleni jer ne vide budućnost za svoju djecu, a za ono malo slobodnih radnih mjesta poduzetnici ne mogu pronaći radnike. Ostaju starci i oni koji žive od socijalne pomoći", kaže HRT-ova autorica Nataša Kraljević Kolbas te ističe, navodi se u priopćenju HRT-a, da izjava jednoga sudionika filma možda najbolje opisuje kako žive oni koji su ostali: "Ostati u Slavoniji nešto stvarati velika je borba, pa ćemo se jednoga dana pitati ne samo gdje si bio 1991. godine, nego i gdje si bio 2017. godine!"

"Dokumentarni film Gdje si bio 2017.? govori o jednome od najvećih apsurda suvremene Hrvatske. Riječ je o masovnome iseljavanju iz Slavonije, hrvatske pokrajine koja je, ne tako davno, bila poznata kao obećana zemlja. No, radeći na filmu, došli smo do spoznaje da je gotovo nemoguće pronaći opći odgovor. Umjesto da ga ponudimo, odlučili smo se za pomalo netipičnu dokumentarnu metodu, svojevrsnu anketu. Slobodan sam reći da je rezultat koji smo dobili slojevita socioekonomska studija, koja nije posljedicom samo najnovijih kretanja, nego zrcali i znatno šire odnose u kojima se Slavonija nalazila tijekom desetljeća", pojasnio je HRT-ov redatelj Tomislav Mršić.

Hrvatska je zemlja apsurda

Gdje si bio 2017.? prvi je nastavak serije dokumentarnih filmova pod naslovom Apsurdistan, koju priprema Hrvatska radiotelevizija. U seriji će biti prikazana različita područja života po kojima je Republika Hrvatska postala zemljom apsurda, proturječnih propisa, nepotrebne rastrošnosti i slabe učinkovitost. Cilj je pokazati kako birokracija može otežati i blokirati život, kako nerazvijenost nije samo posljedica manjka novca i znanja, nego i posljedica neodlučnosti da se stvori učinkovit sustav te kako ideologija često zamagljuje pravi pogled na problem i služi kao opravdanje da se ništa ne mijenja. Montažerka je dokumentarnoga filma Apsurdistan: Gdje si bio 2017.? Iva Blašković, a snimatelj Alan Stanković.

Dokumentarni film, najavljuju s HRT-a, bit će prikazan u ponedjeljak 26. ožujka na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 20.05 sati.


Izvori

hrt.hr


Tagovi

HRT Apsurdistan Dokumentarni film Slavonija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]