Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Upotreba pesticida
  • 29.01.2023. 15:00

Skandal u Italiji: Na vidjelo izašla nesavjesna i zabrinjavajuća upotreba pesticida

Dugotrajan sudski proces je doveo do oslobađanja istraživača koji su upozoravali na korištenje pesticida u voćnjacima Južnog Tirola. Oni su sada objavili sve podatke

Foto: Depositphotos/ ikerby36.gmail.com
  • 5.510
  • 369
  • 0

Jedna od najvećih voćarskih regija u Europi nalazi se u Italiji, u dolini Val Venosta, u južnom Tirolu. Na oko 18.000 ha se uzgaja jabuka, a 2021. je bilo oko 935.000 tona prinosa. Tome nije doprinijela samo povoljna klima već i upotreba kemijsko-sintetičkih pesticida za što se vezuje skandal iz 2017.

Tada je njemački Institut za okoliš iz Münchena (Umweltinstitut München) kritizirao njihovu veliku upotrebu te pokrenuo kampanju "Pesticide Tyrol" zbog čega su završili na sudu. Naime, više od 1.300 voćara je pokrenulo sudski postupak u kojem su optužili institut za klevetu i krivotvorenje podataka. No, u svibnju 2022. suđenje je okončano oslobađajućom presudom.

Tijekom ovog postupka, državno tužiteljstvo u Bolzanu oduzelo je kao dokaz knjige za tretiranje južnotirolskim voćarskim tvrtkama iz 2017. godine. One sadrže informacije o tome koliko i kojih pesticida voćari koriste na svojim površinama, koliko često i u koju svrhu.

Koktel efekt

Nedavno je Umweltinstitut javno objavio podatke i istraživanje koje se temelji na njima, a pokazali su da je riječ o alarmantnoj situaciji koja je proizašla iz nesavjesnog rada i upotrebe sredstava za zaštitu bilja, bez presedana u Europi. 

Uglavnom je povezana s uzgojem jabuka i upotrebom izuzetno opasnih aktivnih tvari kemijskih sredstava što je rezultiralo višestrukim izlaganjem više vrsta pesticida, tzv. koktel efektu.  

38 tretmana po voćnjaku

Podaci iz 2017. se odnose na 681 voćarsku plantažu u Južnom Tirolu koje posluju na ukupno 3.124 hektara proizvodnih površina, što je skoro polovica ukupne površine ovog područja. Rezultati su zabrinjavajući i pokazuju da je od početka ožujka do kraja rujna te godine svaki dan izvođeno tretiranje.

Od ukupno 83 upotrijebljene aktivne tvari, njih 17 je već bilo prisutno na službenoj listi kandidata za zamjenu od strane EU. Analiza pokazuje da je u prosjeku obavljeno 38 tretmana na svakom voćnjaku. 

Dakle, rezultati analize pokazuje da su u njemačkoj organizaciji bili u pravu i da su kritike potpuno legitimne.

U danu do 10 različitih pesticida

Christine Vogt, jedna od autorica istraživanja, navela je da su korišteni brojni pesticidi koji mogu biti opasni po zdravlje onih koji ih koriste te zdravlje lokalnog stanovništva. Visoko na ljestvici su glifosat i klorpirifos metil, koji je zabranjen jer može uzrokovati neurorazvojne poremećaje kod embrija.

Na 89 posto plantaža korišten je etofenprox, opasan za vodene organizme, pčele i druge insekte. Na 65 posto je upotrebljavan neonikotinoid tiakloprid. Utvrđeno je da su neki voćari u istom danu koristili i do deset različitih sredstava što dokazuje navode o vrlo opasnom koktel efektu. Oko 90 posto svih tretmana bilo je bazirano na sintetičkim kemikalijama

Umweltinstitut traži hitnu zabranu upotrebe najopasnijih pesticida i herbicida u voćnjacima Južnog Tirola. Ova ekološka organizacija zagovara i postupno ukidanje upotrebe sintetičkih kemijskih sredstava za zaštitu bilja širom Europe do 2035. godine.


Tagovi

Južni Tirol Italija Jabuke Umweltinstitut Koktel efekt pesticida Pesticide Tyrol Bez presedana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]