Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalni izbori
  • 19.05.2017. 10:30

Šimičić: Osijeku treba tvornica peleta i hladnjača

Projekt izgradnje distributivnog centra za voće i povrće za područje Slavonije i Baranje, projekt izgradnje solarne elektrane te tvornice za proizvodnju agro peleta, planovi su kandidata za gradonačelnika Osijeka, Kristijana Šimičića.

  • 902
  • 51
  • 0

Kristijan Šimičić, mladi uspješni poduzetnik, a sada i kandidat za gradonačelnika Osijeka želio bi pomoći Slavoncima i Baranjcima kroz razvojne projekte. Cilj je gospodarski pokrenuti Osijek i okolicu. Projekti su samo početak razvoja na području poljoprivrede, očuvanja okoliša i korištenja obnovljivih izvora energije.

Hladnjača za OPG-ove

Projekt izgradnje distributivnog centra za voće i povrće za područje Slavonije i Baranje prvi je među njima. Hladnjača, naglašava, ne bi bila u vlasništvu trgovaca čime bi se omogućilo malim OPG-ovima da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci. Mogu konkurirati uvoznoj robi, ali i potrošačima nuditi domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine. Vrijednost projekta je 26.000.000 kuna kod kapaciteta 3.000T (može se izgraditi manja od 1.500T s mogućnosti nadogradnje). Primjer jedne takve hladnjače je u Velikoj Gorici.

Projekt izgradnje solarne elektrane

Grad Osijek teži prema obnovljivim izvorima energije stoga je, smatra, moguće izgraditi solarnu elektranu uz pomoć fondova iz Europske unije. Pozitivni primjeri ovakve gradnje su u Orahovici i Medincima, gdje koriste energiju za napajanje javne rasvjete što može učiniti i grad Osijek. Investicije se kreću od 7.000.000 do 11.000.000 kuna. Partner u projektu može biti Poljoprivredni fakultet u Osijeku (bili su partneri u projektu izgradnje solarne elektrane Medinci).

Projekt izgradnje tvornice za proizvodnju agro peleta.

Pelet tehnologija je vrlo isplativa u usporedbi s konvencionalnim energentima čija cijena iz godine u godinu sve više raste. Mogu se smanjiti troškove grijanja za 50%. 1 litru ulja za loženje zamjenjuje cca 2 kg peleta. Uz cijenu loživog ulja od 6,54 kn/lit te cijenu peleta od 1.60 kn/kg ili cijenu prirodnog plina koja je 2,84 kn/m2 jednostavno se dolazi do računice da se može uštedjeti i više od 50% prelaskom na sustav grijanja na agro pelete.

"Ovaj sustav grijanja planiramo uvesti u svih 26 vrtića, 18 srednjih i 16 osnovnih škola. Ekonomski i ekološki isplativo, a vrijednost gradnje tvornice je oko 2.600.000kn. Povezano s ovime tvornica će otkupljivati biomasu od poljoprivrednika Slavonije i Baranje pogodnu za proizvodnju peleta (slama, stabljike, drvo), te sav bio otpad od Unikoma", zaključuje Šimičić.


Tagovi

Kristijan Šimičić Tvornica peleta Hladnjača Osijek