Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • RDC
  • 16.12.2020. 09:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Silva Wendling: Regionalnim distribucijskim centrom želimo potaknuti preradu

U Hrvatskoj trenutno ne postoji nijedan takav objekt, najsličniji mu je jedan u Zagrebu i zato smo ovaj nazvali regionalni. To je mjesto gdje ćemo organizirati našu proizvodnju, ističe pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling.

Foto: Renata Prusina
  • 137
  • 510
  • 0

Glavni problem koji se već godinama proteže poljoprivredom je taj što istočni dio Hrvatske, ujedno i najzastupljeniji poljoprivredom, nema javni skladišni prostor. Također, često se od poljoprivrednika čuje kako im izlazak na vanjsko tržište onemogućuje činjenica da nemaju dovoljno vlastitih proizvoda kako bi ga mogli pokriti. 

Upravo zbog toga, Osječko-baranjska županija pokrenula je projekt izgradnje Regionalnog distribucijskog centra, a čija gradnja počinje početkom godine u Ekološkoj industrijskoj zoni Nemetin.

"Ishođena je građevinska dozvola, a provedba projekta osmišljena je kroz tri faze. Prva se odnosi na gradnju, u drugoj se planiraju dodatni smještajni kapaciteti koje treba tek utvrditi, a zadnje je ona manja u kojoj planiramo izgradnju tehnološkog inkubatora“, kaže za Osječku televiziju pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ Silva Wendling.

Prvi takav objekt u Hrvatskoj

Smještajni kapacitet centra ukupno je 2.910 tona, a raspoređeni su u komore od 150 do 60 tona. Ekološkim proizvođačima osigurano je 690, a konvencionalnim 2.220. Imat će 23 rashladne komore s dinamičkom atmosferom, a ukupna površina objekta bit će veća od 8.000 m2.

Također, centar će imati i dodatnih 316 tona, a oni će se koristiti za proizvode koji su već spremni za distribuciju. U središnjoj zgradi nalazit će se linije za sortiranje i pakiranje, a odvojene su također na ekološke i konvencionalne. 

"U Hrvatskoj trenutno ne postoji nijedan takav objekt, najsličniji mu je jedan u Zagrebu i zato smo ovaj nazvali regionalni. To je mjesto gdje ćemo organizirati našu proizvodnju“, ističe pročelnica te dodaje da onaj tko bude upravljao centrom mora pratiti što tržište traži i tako organizirati proizvođače.

Bit će namijenjen svim proizvođačima

Centar je, kako napominje, javna infrastruktura i namijenjen je svim proizvođačima na našem prostoru.

"Moći će dolaziti, dovoziti i pripremati svoje voće i povrće za tržište u kutijama, vrećicama, plastici, kako god oni žele“, naglašava te dodaje kako će za to plaćati određeni trošak, a prema zadnjim podacima on bi bio oko 2 kune po kilogramu. Županija će se, kako pročelnica napominje, priključiti subvencioniranju i tako ga još smanjiti.

Veliki problem u Hrvatskoj predstavlja i činjenica da se većina poljoprivrednika okreće prodaji primarne sirovine jer kako sami tvrde, nema prerade koja bi im osigurala dodatnu vrijednost.

Baš zato, u trećoj fazi osigurana je izgradnja tehnološkog inkubatora, a osim toga u planu je i linija za proizvodnju sokova. "Od voća i povrća možete stvarno svašta napraviti. Ako nam ostane industrijska jabuka koja nije spremna na tržište preradit ćemo ju u sokove i isporučiti bolnicama, školama, vrtićima i ostalim ustanovama“, objašnjava.

Regionalni distribucijski centar kapaciteta 3.360 tona u pogonu do kraja 2020.

Najčešći razlozi izbjegavanje prerade bili su poremećaji na tržištu, a iz Županije se nadaju kako će se ona izgradnjom ovoga centra popularizirati kako je i u ostatku Europe. 

"Prema potporama koje odobravamo iz županijskog proračuna vidljiva su sve veća ulaganja u pogone za preradu, naročito za mlijeko i meso, ali polako i za povrće. Ljudi sve više shvaćaju da se njome stvaraju proizvodi s dodatnom vrijednošću koji se jako cijeni na tržištu“, poručuje pročelnica. 

Više o Regionalnom centru možete pogledati u videu:


Tagovi

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjska županija Projekt Voće i povrće Prerada Silva Wendling


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.