Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Popis poljoprivrede
  • 26.06.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Silva Wendling: Broj OPG-ova raste i popis poljoprivrede dat će važne podatke

Odgovori na pojedina pitanja dat će nam važne podatke radi sagledavanja stanja OPG-a te pružiti temelj za planiranje aktivnosti kako bi se stanje u pojedinim sektorima popravilo, kaže pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu OBŽ, Silva Wendling.

Foto: Depositphotos/zoteva87
  • 1.767
  • 167
  • 0

Na jesen ove godine dobit ćemo točne podatke o stanju OPG-ova na području cijele Hrvatske. U sklopu Popisa poljoprivrede 2020, u obilazak obiteljskih gospodarstava od 14. rujna do 14. listopada, kreće čak 1.697 osoba, od čega 120 na području Osječko-baranjske županije.  

"Popisom ćemo dobiti preciznije podatke o hrvatskoj poljoprivredi i omogućit će nam bolje sagledavanje stanja, kao i pronalaženje rješenja za probleme u pojedinim sektorima poljoprivredne proizvodnje na državnoj i regionalnoj, odnosno lokalnoj razini, kao i za bolje planiranje potpora za njen razvoj", kaže nam pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling

Inače, pojašnjava, podatke o broju OPG-a u Osječko-baranjskoj županiji prate na godišnjoj razini na temelju onih koje objavljuje Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

30% ukupne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj proizvedeno je na području OBŽ

"U 2019. godini na području Županije imamo rast poljoprivrednih gospodarstava u svim kategorijama u odnosu na 2018. godinu, a taj trend postoji i na razini cijele Republike Hrvatske. U 2018. godini na području OBŽ u Upisnik je upisano 11.933 OPG-a, a u 2019. godini taj broj je iznosio 12.033 OPG-a", otkriva nam. 

Pročelnica UO za poljoprivredu OBŽ, Silva Wendling (Foto: Melita Berečić)

Rezultati ovoga popisa, dodaje pročelnica, su od iznimne važnosti za Županiju jer je poljoprivreda, kao i prehrambeno-prerađivačka industrija, osnova njezina gospodarskog rasta i razvoja.

"Na našem se području nalazi 18,5 % od ukupnih poljoprivrednih površina u Republici Hrvatskoj, a i 30% ukupne proizvodnje mlijeka proizvedeno je u OBŽ. Također, od ukupnog broja goveda u Hrvatskoj na području Osječko-baranjske županije je 18,2 %", naglašava. 

Kreće Popis poljoprivrede 2020., traži se 1.697 popisivača

Vezano uz samo popisivanje, na web stranici Popis poljoprivrede 2020 Državnog zavoda za statistiku, vidljiv je i sam obrazac upitnika te grupe pitanja.

Posljednji popis obavljen je 2003. godine 

"Temeljem prikupljenih informacija dobit ćemo točne podatke o OPG-u, zaposlenima na gospodarstvu, korištenju zemljišta, očekivanim prirodima važnih usjeva i površinama u ekološkoj poljoprivredi, površinama pod navodnjavanjem, o stočarskoj proizvodnji, objektima za smještaj stoke, kao i gospodarenju gnojem, informacije o mehanizaciji pojedinog OPG-a, te korištenju pojedinih mjera iz Programa ruralnog razvoja", kaže i dodaje da će odgovori na pojedina pitanja iz navedenih grupa sigurno dati veoma važne podatke radi sagledavanja stanja OPG-a, te pružiti temelj za planiranje aktivnosti kako bi se stanje u pojedinim sektorima popravilo. 

"Svi moramo biti svjesni da je naša poljoprivreda dio Zajedničke poljoprivredne politike EU, a njezin zadnji cjeloviti popis je bio 2003. godine kada Hrvatska nije bila članica EU. Međutim, važni su bili svi podaci koje smo imali prilikom pregovaranja radi ulaska u EU i zatvaranja pojedinih poglavlja", zaključuje S. Wendling. 


Tagovi

Popis poljoprivrede Osječko-baranjska županija Silva Wendling Pročelnica Upravnog odjela


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U trezoru "sudnjeg dana" nikad više sjemena - po prvi puta deponirano iz BiH

Trezor sa sjemenjem biljnih kultura koje se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji diljem svijeta, nalazi se na Arktiku, u Svalbardu. Ondje su u utorak, 27. 2. deponirane...

Više [+]