Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u siječnju
  • 03.01.2014. 20:15

Siječanjski radovi dalmatinskh težaka

Radovi na dalmatinskim poljima i vrtovima u siječnju

Foto: farmissues.com
  • 633
  • 62
  • 0

Božićni blagdani i Nova Godina su iza nas, a sada treba ponovno prionuti poslovima jer dalmatinski težak nema predaha u svojim poljima. U vrtu će, oni koji to nisu uradili tijekom prosinca, saditi grašak i bob. Beru se razne kupusnjače, a posebice kaul-cvjetača te zimska salata. Vrijeme je rezidbe vinograda, a nakon toga se preoru i doda stajsko gnojivo.

Kako se tijekom siječnja upriličuju razni sajmovi sadnica voća, cvijeća i ukrasnog bilja, potrebno je na vrijeme nabaviti sadnice onoga što nam u vrtu nedostaje. Prije sadnje novih sadnica potrebno je obrezati i urediti stara stabla, a kako bi se riješili štetočina koji su se udomaćili u starim i suhim granama, najbolje je sve to spaliti. Voćke treba politi crvenim uljem kako bi uništili štetnike i spriječili da prezime na voćkama.

Maslinici miruju do konca mjeseca, a onda ih treba preorati najdublje do 10 centimetara i dodati ureu. Koncem mjeseca se na priobalju vrši priprema zemljišta za ranu sadnju krumpira tijekom veljače. Iako je ova zima dosta blaga u Dalmaciji, ne znači da neće biti i hladnije pa i ispod nule, stoga bi bilo dobro agrume zaštititi mrežama kako nebi došlo do smrzavanja.

Težaci koji uzgajaju stoku će koristiti svaku priliku, koju dopušta vrijeme, izvesti stoku na ispašu i čisti zrak. Kako je dosta stoke u ovo vrijeme gravidno, treba im se posvetiti posebna pažnja. Ovce se sada mrkaju za ljetno janjenje. Nužno je voditi računa o zdravoj prehrani, a staje redovito prozračivati i čistiti. Kako danas ima velik broj distributera sjemenske robe i sadnica, potrebno je prilikom nabavke voditi računa da uzmete doista kvalitetno sjeme i zdrave i kvalitetne sadnice, jer popravni ispiti u poljoprivredi su suviše skupi.

Foto: farmissues.com


Povezane biljne vrste

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Bob

Bob

Sinonim: - | Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se... Više [+]

Tagovi

Radovi Siječanj Ispaša Sajmovi Štetočine Grašak Bob Sadnice Priprema zemljišta Maslinici


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]