Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 25.11.2021. 07:30

Sigurnost hrane: Hitno odobrenje upotrebe neonikotinoida opravdano?

EFSA je dovršila procjenu 17 hitnih odobrenja sredstava za zaštitu bilja koja sadrže neonikotinoidne tvari, a izdala su ih Belgija, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Španjolska.

Foto: Depositphotos/uroszunic
  • 1.308
  • 126
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) dovršila je procjenu zahtjeva za hitna odobrenja u korištenju insekticida na bazi neonikotinoida u uzgoju šećerne repe tijekom 2020. i 2021. godine, a koja je zatražilo 11 država članica Europske unije.

Procjene obuhvaćaju 17 hitnih odobrenja sredstava za zaštitu bilja koja sadrže neonikotinoidne tvari: klotianidin, imidakloprid, tiametoksam i tiakloprid, a zatražili su ih Belgija, Hrvatska, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Španjolska.

Naime, primjena imidakloprida, tiametoksama i klotianidina na otvorenom zabranjena je u EU 2018., dok u siječnju 2020. nije obnovljena dozvola za tiakloprid. Mjere su uslijedile nakon procjena EFSA-e, koje su pokazale da prve tri tvari predstavljaju rizik za zdravlje pčela, a korištenje tiakloprida može dovesti do onečišćenja podzemnih voda.

Stoga je Europska komisija 2020. godine zatražila od te agencije da ocijeni jesu li zahtjevi država članica opravdani zbog postojanja opasnosti za usjeve zbog štetnika koji se ne mogu suzbiti alternativnim sredstvima, a da su u skladu s Uredbom EU-a o proizvodima za zaštitu bilja.

Zahtjevi odobreni?

EFSA je zaključila da je svih 17 zahtjeva opravdano. Razlog je taj što nema dostupnih alternativnih ili drugih nekemijskih metoda zaštite bilja, ali i jer je postojao rizik da bi određeni štetnik mogao postati otporan na dostupne alternativne proizvode.

Države članice morale su navesti za svakog procijenjenog štetnika sve dostupne pesticide koji su na njihovom teritoriju dopušteni za suzbijanje onog za koje traže hitno odobrenje, kao i sve dostupne biološke kontrole. Od njih se tražilo i da dostave informacije o istraživanjima koja su u tijeku ili planirana u vezi s tim.

Inače, Hrvatska je zatražila dozvolu za tiametoksam u šećernoj repi. EFSA-ina procjena je dokazala da za štetnike Agriotes sp., Atomaria lineatis, Bothynoderes punctiventris i Chaetocnema sp. nema odgovarajućih alternativa za navedenu aktivnu tvar.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

EFSA Neonikotinoidi Odobrenje Procjene Zahtjevi Šećerna repa Pesticidi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zafrigana juha, jelo iz djetinjstva ❤️