Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Matija Brlošić
  • 31.07.2013.

Seljaci ujedinjeni u nevolji, prosvjedi neizbježni!

Europa funkcionira na visokom subvencioniranju poljoprivredne proizvodnje, dok je u Hrvatskoj subvencija nekoliko puta manja.

  • 2.894
  • 599
  • 0

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore, Matija Brlošić za Agroklub je komentirao trenutnu situaciju u vezi neisplaćenog preostalog dijela poticaja, niske otkupne cijene pšenice i nekomunikacije s resornim ministarstvom te najavljenim masovnim prosvjedima poljoprivrednika početkom kolovoza 2013.

"U zimskim mjesecima očekivali smo dosta dobre prinose, ipak - žetva nije to pokazala. Prinosi su nešto manji nego što je to bilo prošle godine, a kvaliteta je za nijansu lošija, no s obzirom na okruženje imamo doista kvalitetnu pšenicu. Ono što nas trenutno zanima je otkupna cijena koja je apsolutno neprihvatljiva. Ponovno ovaj bazen Hrvatske i Srbije pokazuje daleko najniže cijene u okruženju, u Europi a i šire. Iz kojeg razloga - vrijeme će pokazati. Što se tiče isplata potpora, katastrofa, nikad nije bilo gore", sumirao je stanje u hrvatskoj poljoprivredi Mato Brlošić.

"Dobivamo na stotine poziva. I dok ministar tvrdi da smo na tržištu, poljoprivrednici su nezadovoljni s isplatom potpora i cijenom pšenice. Onda mi pitamo - zbog čega imamo ministra? Ministar je osoba koja mora biti moderator između proizvođača, prerađivača i otkupljivača, dakle čovjek koji mora sjesti i sa jednom i sa drugom stranom i zadovoljiti minimalne uvjete i jednima i drugima. Dakle, ministar se neopravdano želi izvući iz ovoga, on mora sudjelovati u trženju pšenice, u stvaranju neke cijene kojom će svi biti zadovoljni." Od ministra očekuju uključivanje u rješavanje problema, a ako ne bude želio razgovarati i cijena se ne bude promijenila, seljaci najavljuju prosvjede koji su realni za očekivati s obzirom na isplaćene poticaje i na ovu cijenu pšenice u Hrvatskoj.

Kako bi prosvjedi bili uspješni, ističe se problem jedinstva seljaka. "Potrebno je iskristalizirati zahtjeve, da budu kratki i jednostavni. Da li će se odnositi na cijenu pšenice ili potpore - sve je to jedan niz nezadovoljstava upućen vladi. Jedino je poljoprivreda toliko srezana u proračunu, to je jedan maćehinski odnos prema seljaku koji ima pravo izraziti nezadovoljstvo prosvjedom."

Seljak je u Europskoj Uniji samo prividno

Ulaskom u EU trenutno je najnezadovoljniji seljak. To otvoreno tržište najviše je osjetio na svojim leđima upravo proizvođač. "Na primjer, na francuskoj burzi je pšenica preko 1,50 kn, ovisno o kvaliteti. Kada čuje da je pšenica tu ispod kune, seljak se pita da li je zaista dio Europe. Njemački i austrijski seljaci kontinuirano već 30 godina povlače sredstva za ruralni razvoj kojima subvencioniraju svoja gospodarstva, izgradnju objekata, nabavku strojeva. Do 2009. smo imali te kapitalne investicije, poslije toga više ništa. U takvim uvjetima zaista nikada nećemo biti dio Europe. Službeno da, ali u novčaniku očito možemo računati na Europu tek 2020."

"U Europi je proračun za poljoprivredu gotovo 40% proračuna EU, a naš nije niti 3%. Po tome se vidi koliko vlada ustvari razmišlja o poljoprivredi. Ali bez obzira na to, i dalje imamo mogućnost dio poreza koji se naplati usmjeriti u poljoprivredu."

Matija Brlošić iznio je mišljenje i u vezi HPK. “Komora mora opstati, kroz nju hrvatski poljoprivrednici mogu očitovati svoje stavove prema Vladi i Ministarstvu poljoprivrede te Europskoj uniji,” ističe Brlošić. Nije zadovoljan odlukom Vlade o ukidanju obveznog članstva samo Poljoprivrednoj komori, a ne i HGK-u i HOK-u. Da je Komora osnovana prije 15 godina, a ne tek 2009., hrvatski seljaci spremnije bi dočekali članstvo u EU, više bi koristili sredstva europskih fondova, smatra Brlošić.

No kako doznajemo, ministar Jakovina je dobio dopis o prosvjedima i rekao je da želi razgovarati sa seljacima pa se izlaz iz ove obeshrabrujuće situacije možda polako i nazire.


Tagovi

Prosvjed Matija Brlošić HPK Poticaji Cijena pšenice Subvencioniranje Jedinstvo seljaka Nezadovoljstvo seljaka


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...