Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bioplan
  • 16.11.2016. 09:00

Saznajte koji tip navodnjavanja vam je potreban!

Koji su parametri najvažniji za određivanje tipa navodnjavanja koji odgovara vašim potrebama? U formi na kraju članka odgovorite na nekoliko pitanja, nakon čega će vas kontaktirati stručnjaci tvrtke Bioplan sa savjetima o navodnjavanju!

  • 2.695
  • 94
  • 0

Svake smo godine svjedoci sve većih klimatskih promjena koje dovode do nepredvidivih vremenskih uvjeta s predugim suhim i vrućim periodima bez dovoljno padalina.

U tim uvjetima dolazi do problema uspješnog uzgoja kultura koje su se do sada dobro mogle uzgajati i bez dodatnog navodnjavanja. Važno je zadržati svoje mjesto na tržištu što znači da si poljoprivrednik ne može dozvoliti neuspješnu godinu, uzrokovanu gubitkom uroda izazvanog sušom.

Brz povrat investicije!

Srećom, navodnjavanje je danas vrlo dostupno jer se na tržištu nalazi čitava paleta proizvoda koji se prilagođuju svakom uvjetu i vrsti kulture. Samim time, postaje i cjenovno prihvatljivo što omogućuje povrat investicije u vrlo kratkom razdoblju.

Budući da je kvalitetan sustav navodnjavanja složeni hidraulični proračun, najbolje je prepustiti stručnjacima da ga izdefiniraju jer će se jedino na taj način dobiti optimalno rješenje, a ne pre ili podkapacitiran sustav koji neće u potpunosti zadovoljiti sve zadane parametre.

Koji su parametri za definiranje vrste navodnjavanja?

Stručnjaci iz tvrtke Bioplan donose vam informacije o parametrima potrebnim za definiranje koja vrsta navodnjavanja najviše odgovara vašim potrebama.

  • kultura: Koje su potrebe biljke za vodom, u kolikom obroku, koliko učestalo? Koja vrsta navodnjavanja najbolje odgovara biljci, odnosno na koji način biljka najbolje iskorištava vodu? Također, je li potrebno uključiti fertirigaciju (dodavanje vodotopivih hraniva kroz sustav navodnjavanja)?
  • pedološki, klimatski i edafski uvjeti: Koji je tip tla, veličina i nagib terena, vremenski uvjeti?
  • dostupnost izvora vode i kvaliteta vode: Izvor vode može biti vodovod, bušotina ili neki otvoreni izvor vode kao što je rijeka ili voda stajaćica. Kvaliteta vode i njena količina osnovni su parametar kod definiranja sustava za navodnjvanje. O kvaliteti vode ovisi definiranje stupnja i vrste filtracije što iznosi bitan dio cijene ukupnog sustava navodnjavanja. Količina dostupne vode presudan je faktor za izradu proračuna kojim se definiraju promjeri cijevi koji će se korisiti u sustavu navodnjavanja kao i broj sekcija po kojem će sustav raditi.
  • dostupnost energije: Hoće li sustav raditi bez energije (na gravitaciji) ili je potrebna upotreba pumpi (električnih, dizelskih...)?

​Specifičnosti nasada ključne su za projektiranje sustava navodnjavanja

Danas su najučestalije i najraširenije metode navodnjavanja:

  • navodnjavanje kap na kap dugotrajnim crijevima - u voćnjacima i povrtnjacima
  • navodnjavanje kap na kap jednogodišnjim crijevima - u povrtnjacima
  • navodnjavanje rasprkivačima - u voćnjacima, kulturama u zaštićenim i na otvorenim površinama, ratarskim kulturama

Bioplan stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom dizajniraju i ugrađuju najbolja rješenja za sve vaše nasade.

Vodosprema - ključni objekt

Podnice na betonskoj bazi

Ključni objekt svakog vodoopskrbnog sustava, pa i sustava za navodnjavanje, je vodosprema - akumulacija koja se puni iz bušotine s električnom potopnom pumpom. Praktično bez akumulacije nije moguće ni jedno rješenje vodoopskrbe poljoprivrede vodom za navodnjavanje. Ona ima funkciju vremenske preraspodjele voda, odnosno usklađivanja potreba za vodom sa raspoloživim resursima. Takva građevina spada pod pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama pa je oslobođena uporabne i lokacijske dozvole.

Vodospreme od čeličnih limova jednostavno su i kvalitetno rješenje za akumuliranje vode u kojoj je voda pohranjena pod folijom te ne gubi na kvalteti kao što je u slučaju otvorenih akumulacija. Ne stvaraju se alge i budući da se radi o zaštićenom kladištenju vode - voda ne gubi na kvaliteti.

Vodosprema je sastavljena od pocinčanih valovitih čeličnih prstenova. Spojena je vijcima. Nepropusna membrana koja ide u tank izrađena je za vruća ljeta (pojačanja). Tank još sadržava: zaštitno platno za metalne ploče, zaštitni rubnjak i anti alga pokrov protiv algi. Podnice vodospreme trebaju ležati na betonskoj bazi. Nije potrebno da je cijeli pod betoniran.

Tvrtka Bioplan zastupnik je tvrtke Netafim, vodeće svjetske tvrtke u sustavima za navodnjavanje. U ponudi imaju široku paletu visokokvalitenih proizvoda koji omogućuju dugotrajnost i uspješnost navodnjavanja svakog usjeva.

U kratkom upitniku ispod članka unesite osnovne podatke o vašem gopodarstvu, nakon čega će vas kontaktirati stručnjaci iz tvrtke Bioplan kako bi vas savjetovali koja vrsta navodnjavanja najviše odgovara vašim potrebama!


Tagovi

Navodnjavanje Bioplan Vodosprema Netafim Cijevi


Partner

Bioplan d.o.o.

Kralja Petra Krešimira bb, 21214 Kaštel Kambelovac, Hrvatska
tel: 021/584-397, e-mail: info@bioplan.hr web: http://www.bioplan.hr