• EU Parlament
  • 11.01.2018. 13:30

Samo 6 posto nositelja OPG-a u EU mlađe je od 35 godina!

EU Parlament raspravljao je o načinima kako motivirati mlade poljoprivrednike. Koji su zaključci? pročitajte!

Foto: Bigstockphoto/Zarubina Viktoriia
  • 1.293
  • 69
  • 0

Svega 6 posto nositelja OPG-a u EU mlađi su od 35 godina, istaknuo je talijanski zastupnik Nicola Caputo koji u ime Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj izrađuje Izvješće o provedbi instrumenata ZPP-a za mlade poljoprivrednike u EU-u.

Naime, pristup financiranju, pitanje izravnih plaćanja u ruralnom razvoju, pristup zemljištu, nove mjere za poticanje smjene generacija i prenošenje vlasništva nad OPG-om, edukacija mladih poljoprivrednika i inovacije, pet je ključnih naglasaka Izvješća o provedbi instrumenata ZPP-a za mlade poljoprivrednike u EU-u nakon reforme iz 2013. a o kojem je danas raspravljao Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskoga parlamenta u Bruxellesu.

Gorući problem je pristup zemljištu

Caputo je s obzirom na nizak postotak mladih na čelu OPG-a predložio da se pružanje potpore za instrumente ZPP-a za mlade poljoprivrednike nastavi, a da se maksimalna razina financiranja poveća iznad 2%. Naglasak u Izvješću je i na smanjenju dodatnih prepreka za mlade poljoprivrednike, kao što su pristup kapitalu, nedostatak poslovnih vještina i nedostatak planova nasljeđivanja. Također se predlaže smanjenje administrativnog opterećenja te da se poljoprivrednicima u EU-u pruži više fleksibilnosti kako bi svojim poslovnim planovima odgovorili na promjene na tržištima.

Jedan od gorućih problema je i pristup zemljištu koji predstavlja veliku prepreku za mlade i nove poljoprivrednike. Rješavanje toga problema, smatra izvjestitelj, zahtijeva ponovnu ocjenu programa izravnih plaćanja i stvaranje poticaja za starije poljoprivrednike da prenesu svoja poljoprivredna gospodarstva na mlađe generacije.

U raspravu se uključila i hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, ujedno i ambasadorica EPP-a za izbor najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj te rekla kako je vidljivo da se u mnogim državama članicama vrlo kasno događa prijenos OPG-a sa starijih članova na mlađe što demotivira mlade poljoprivrednike da se bave poljoprivredom.

Ona je ukazala, navodi se u priopćenju njezina ureda, i na problem velikoga broja poljoprivrednika koji u poodmakloj dobi žive na granici siromaštva jer su njihove mirovine izrazito niske, pri čemu je navela primjer Hrvatske u kojoj svi umirovljenici koji su kroz bavljenje poljoprivredom ostvarili mirovinu imaju primanja ispod razine praga siromaštva što je alarmantno.

Uvođenje mininimalne nacionalne mirovine?

"Voljela bih da u okviru ovoga izvješća razgovaramo o mehanizmu uvođenja minimalne nacionalne mirovine kako se ne bi dogodilo da oni koji su cijeli život proizvodili hranu za nas kad dođu u starosnu dob i ne mogu više raditi žive na rubu siromaštva", rekla je Petir.

Petir je još jednom pozvala Europsku komisiju da ispuni obećanje o izjednačavanju kamata na kredite. "Sve dok hrvatski poljoprivrednici plaćaju 8 posto kamata na kredite, a oni u državama članicama u zapadnoj Europi 0,2 posto jasno je da ne polazimo s istih osnova i da ne možemo biti konkurentni", naglasila je Petir.

Osvrnula se i na izmjene Omnibus Uredbe na čemu je čestitala njemačkom kolegi Albertu Dessu, izvjestitelju i ujedno glasnogovorniku EPP grupe za poljoprivredu. Petir je rekla kako unatoč tome što je izmjenom Omnibusa produžen period s 18 mjeseci na pet godina za mlade poljoprivrednike u kojem mogu koristiti bespovratna sredstva EU što je bio njezin prijedlog, smatra da je također potrebno napraviti razliku između mladih poljoprivrednika i poljoprivrednika početnika kako se ne bi događalo da netko tko je s 18 godina postao nositelj OPG-a s 23 godine kada istekne tih 5 godina prestaje biti mladi poljoprivrednik, što je nelogično.

Foto: Bigstockphoto/Zarubina Viktoriia


Tagovi

EU Marijana Petir Mladi poljoprivrednici


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi