Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HPK
  • 28.09.2021. 12:05
  • Grad Zagreb, Zagreb

Tomašević ne želi domaće poljoprivrednike na Trgu bana Jelačića?

HPK je zbog mogućeg izmještanja sajmova na druge lokacije, zatražila sastanak s gradonačelnikom Zagreba.

Foto: Marinko Petković
  • 2.594
  • 255
  • 0

Zabrinuta najavama o premještanju sajmova i drugih prehrambenih manifestacija iz centra grada, Hrvatska poljoprivredna komora zatražila je sastanak s gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem i predstavnicima poljoprivrednih proizvođača.

Predsjednik HPK Mladen Jakopović je podsjetio kako su posljednjih godina potrošači grada Zagreba imali mogućnost kupovanja domaćih proizvoda na velikom broju manifestacija koje su se održavale na središnjem Trgu bana Josipa Jelačića.

Naime, ističe, u posljednje vrijeme dobivaju informacije od organizatora i proizvođača kako postoji tendencija novog rukovodstva grada Zagreba, da se te manifestacije dislociraju na manje atraktivne lokacije. "Zbog čega bi s gradonačelnikom Tomaševićem i njegovim suradnicima htjeli razgovarati o strategiju koju planiraju provoditi te dobiti informacije o tome kakav je pogled na kratke lance opskrbe i zaštitu domaće proizvodnje“, stoji u priopćenju.

Jakopović podsjeća da je EU pred usvajanjem nove Zajedničke poljoprivredne politike koja je dio Zelenog plana i dvije ključne strategije Od polja do stola i Strategije o bioraznolikosti, a HPK nastoji sa svim dionicima postići društveni dogovor oko zajedničke promocije domaće proizvodnje.

"Hrvatska poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja hrane proteklih je godina na udaru snažne globalne konkurencije koja prodaje svoje proizvode često po dampinškim cijenama na policama trgovina, a naši proizvođači sve teže dolaze do police trgovine, čime su građani Zagreba uskraćeni za jedan kanal prodaje i dostupnosti domaćih proizvoda", napomenuo je.

HPK, naglašavaju, gradu Zagrebu želi pružiti  svu potrebnu podršku, savjete i da se u suradnji s poljoprivrednicima zajedno pokuša osmisliti manifestacije koje bi mogle poboljšati dostupnost domaćih proizvoda za građane grada Zagreba, po standardima koji će zadovoljiti sve EU kriterije i kriterije zaštite prostora i grada.

Tomašević: Nije dobro da se Trg pretvara u rezervnu tržnicu

Isto tako, navode, žele poboljšati dostupnost domaćih proizvoda i hrane na zagrebačkim Tržnicama gdje se vrlo često nalaze uvozni proizvodi koji dolaze preko prekupaca, ali i da se bolje provode kontrole proizvoda koji se nalaze na tržnicama s ciljem zaštite potrošača.

Sam gradonačelnik odgovorio je danas medijima da nije dobro da se Trg bana Jelačića pretvara u rezervnu tržnicu. "To ne znači da se tamo neke manifestacije ne mogu održavati. Sajam koji se zadnji održavao, za to su dozvole izdane prije i tu nismo mogli ništa. Bilo je dosta kritika na to kako Trg izgleda, ali i od prodavača", uzvratio je Tomašević na upit o zahjtevu HPK za sastankom. 


Tagovi

HPK Sastanak Tomislav Tomašević Manifestacije Sajmovi Domaći poljoprivredni proizvodi


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]