Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kulena
  • 26.07.2013.

S manjkom kulena u Europsku Uniju

Proizvođači navode kako njihova sadašnja proizvodnja nije dovoljna da bi ozbiljnije pristupili zajedničkom tržištu EU. No spremni su proširiti kapacitete i proizvesti više jer uvjeta imaju.

Foto: RGBStock.com
  • 470
  • 45
  • 0

Nedavnim ulaskom Hrvatske u EU, proizvođači autohtonih proizvoda dobili su pristup europskom tržištu, što posebno za kulenare predstavlja velik korak naprijed. Tako je Udruga Slavonski domaći kulen-kulin Ministarstvu poljoprivrede dostavila svu potrebnu dokumentaciju za zaštitu slavonskog domaćeg kulena oznakom zemljopisnog podrijetla pa je sada došlo i vrijeme da se autohtoni slavonski kulen legalno prodaje na zajedničkom EU tržištu. Svi oni koji imaju registriranu proizvodnju kulena ispunjavaju i sve uvjete koji vrijede u zemljama EU, pa tako imaju dopuštenje ondje prodavati svoje proizvode.

Mnogi slavonski kulenari su na vrijeme uskladili svoje poslovanje s europskim standardima, a službenim ulaskom Hrvatske u EU dobili su i mogućnost realizacije narudžbi iz europskih zemalja, i to po puno većim cijenama, primjerice u Englesku naš kulen putuje po cijeni od 70 eura za kilogram.

Jedan od najuspješnijih proizvođača kulena u Vukovarsko-srijemskoj županiji Samson Andabaka godišnje proizvodi 300 do 400 kulenova od mesa crne slavonske svinje koje je na iznimno dobrom glasu zbog idealnog odnosa masnoće i mesa. Kao najveći problem ozbiljnijeg izlaska na europsko tržište ističu se ograničene količine proizvodnje kulena zbog nedostatka sirovine.

Najveći problem za proširenje proizvodnje kulena jest preskupa hrana. Gospodin Andabaka kulen prodaje po cijeni od 220 kuna za kilogram, 20 kuna više nego prije ulaska Hrvatske u EU. Zbog povećanog interesa za kulen, i cijena je malo porasla. Primjerice, za kilogram kulena može se kupiti 'metar' kukuruza, što najbolje govori o tome koliko je skupa hrana za ishranu svinja. Iako je potrebno i više sirovine za veću proizvodnju kulena, proizvođači su prisiljeni prasad prodavati kako bi kupili hranu, što nije povoljno za razvoj proizvodnje.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Kulen Tržište Samson Andabaka Samson Andabaka


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]