• Hrvatska i Izrael
  • 13.11.2017. 17:15

S Izraelcima o navodnjavanju, ali i izvozu goveđeg mesa

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela Uri Ariel u službenom je posjetu Republici Hrvatskoj na poziv ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Foto: mps.hr
  • 566
  • 30
  • 0

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Izraela Uri Ariel u službenom je posjetu Republici Hrvatskoj na poziv ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića.

Jutros je u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu, navode iz ministarstva, održan bilateralni sastanak na kojem su ministri potvrdili nužnost formaliziranja dosadašnje dobre suradnje, navode iz ministarstva. Područja suradnje i osnivanje Mješovitog odbora predviđeni su Sporazumom između Vlade Republike Hrvatske i Države Izraela o suradnji u području poljoprivrede, koji su u Vladi Republike Hrvatske potpisali izraelski ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Uri Ariel i hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

"U rujnu sam posjetio Izrael i s kolegom Arielom dogovorio ovaj vid suradnje. Počašćen sam što je posjet uzvratio u ovako kratkom roku i što smo danas u ime naših država potpisali Sporazum koji će biti temelj razvoja naše suradnje u području poljoprivrede. Od Izraela možemo uistinu puno naučiti, ne samo o navodnjavanju i racionalizaciji potrošnje vode već i novim tehnologijama za uzgoj voća i povrća te zaštiti od štetnih organizama", izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao da je susret prilika za unapređenje robne razmjene između naše dvije zemlje pogotovo kada je riječ o izvozu mesa i proizvoda od mesa iz Hrvatske u Izrael.

Jačanje robne suradnje dvaju zemalja

Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Države Izraela o suradnji u području poljoprivrede podrazumijeva razmjenu iskustava, tehnologija, dobrih praksi i provjerenih rješenja u biljnoj i stočarskoj proizvodnji. U cilju jačanja robne razmjene između Izraela i Hrvatske, posebno u pogledu izvoza proizvoda goveđeg mesa u Izrael, unaprjeđena je suradnja veterinarskih i fitosanitarnih uprava na izradi potrebnih dozvola i certifikata za izvoz životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Uz navodnjavanje i izvoz hrvatskih poljoprivrednih proizvoda u Izrael, razgovaralo se i o mnogim drugim potencijalnim oblicima suradnje te su dogovoreni konkretni koraci za sljedeće šestomjesečno razdoblje.

Vrlo važan aspekt potpisanog Sporazuma je institucionalna suradnja naše dvije zemlje kroz potporne institucije Ministarstva poljoprivrede: Savjetodavna služba, Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, Hrvatska agencija za hranu, te suradnja sa znanstvenim institucijama iz područja poljoprivrede: Hrvatski veterinarski institut, Poljoprivredni institut (Osijek), Institut za poljoprivredu i turizam (Poreč) te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša (Split).

Foto: mps.hr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Izrael Uri Ariel Tomislav Tolušić Navodnjavanje Izvoz Govedina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stigla prinova :D