Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fortenova grupa
  • 11.04.2022. 08:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Ruski Sberbank prodao svoj udjel od 43 posto u Fortenova Grupi

Bez obzira na moguću promjenu suvlasništva, Fortenova grupa nastavlja s redovnim operativnim poslovanjem, rekao je Fabris Peruško.

Foto: fortenova.hr
  • 333
  • 36
  • 0

Manjinski vlasnik Fortenova grupe, ruski Sberbank i europski investicijski fond sa sjedištem u Mađarskoj Indotek potpisali su ugovor s namjerom kupoprodaje najvećeg pojedinačnog udjela u ovoj grupi, objavili su u petak na svojim internetskim stranicama.

Za zaključenje transakcije, kako navode, potrebno je osigurati rješenja nadležnih regulatornih tijela na više tržišta.

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško pozdravio je ulazak fonda Indotek, kojeg prepoznaju kao dugoročnog strateškog partnera, u suvlasništvo te izrazio nadu i očekivanje da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti ishođena sva odobrenja koja su potrebna za zaključenje kupoprodaje udjela.

"Bez obzira na moguću promjenu suvlasništva, Fortenova grupa nastavlja s redovnim operativnim poslovanjem. Naše operativne kompanije uspješno upravljaju s poremećajima na tržištu izazvanima povećanjem troškova poslovanja i prekidima u pojedinim lancima opskrbe koje naši brojni kupci ne osjećaju i u potpunosti smo fokusirani na pripremu ovogodišnje sezone od koje imamo značajna očekivanja", istaknuo je.

Inače, sredinom ožujka su iz Grupe kazali da je započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju dijela udjela kompanije, no nisu željeli komentirati detalje.

Peruško je tada izjavio kako očekuje da će za nekoliko tjedana ruska državna banka Sberbank prodati svoj udio. Ta ruska banka, s 40 posto vlasništva, najveći je pojedinačni dioničar u Fortenova Grupi. 

Moguća prodaja udjela može se smatrati posljedicom sankcija kojima su izložene ruske banke zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Udio u Fortenovi ima još jedna ruska državna banka, VTB, koja ima udio od sedam posto.

Indotek grupa je financijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, ali i logistici i prijevozu. 

Fortenova grupa d.d. nastala je početkom travnja 2019. uspješnom implementacijom nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Grupa ima više od 50.000 zaposlenih, a posluje u tri temeljne djelatnosti - poljoprivredi, prehrani i prodaji te u netemeljnom poslovanju.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Sberbank Fortenova grupa Fabris Peruško Prodaja Indotek Mađari

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić