Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 11.03.2022. 07:30

Ruski izvoz žitarica raste unatoč svemu?

Trgovanje pšenicom, kukuruzom i njihovim prerađevinama nije poljuljano zbog invazije Rusije na Ukrajinu. Tko su glavni ruski kupci?

Foto: Depositphoto/MichaelAbramov
  • 1.890
  • 226
  • 0

Predviđalo se da će rat u Ukrajini i međunarodne sankcije dovesti do zaustavljanja trgovanja ruskim proizvodima, ali je očigledno da se ono nastavlja.

Podaci ruske vlade dali su prve naznake o tome kako je rat u Ukrajini utječe na njihov izvoz, a analiza Agricensusa ukazuje na povećanu koncentraciju izvoznih tokova u satelitske zemlje i ključne kupce.

Podaci pokazuju nedavnu veću količinu izvoza pšenice od 900.000 tona u tjednu do 17. veljače, blagi pad na 800.000 t u tjednu do 24. veljače kada je počeo sukob. No, do 3. ožujka količina se prepolovila na 400.000 t.

Analitičari i investitori prate podatke dok pokušavaju procijeniti ovaj utjecaj na, kako navode, najvećeg svjetskog izvoznika pšenice. Prema njihovim podacima, Rusija povećava svoj izvoz prerađenih proizvoda i stočne hrane.

Trgovanje pšenicom

Kada je u pitanju trgovanje pšenicom, došlo je do usporavanja tempa u periodu od 17. veljače do 3. ožujka, s glavnim ukupnim izvozom za tržišnu godinu koji je dostigao 26,4 milijuna tona. Izvoz je za 23 posto niži u odnosu na prethodnu godinu.

Turska i Egipat su nastavili uvoz, i u tjednu do 5. ožujka kupili po 100.000 t svaka. Turska sada uvozi 4,9 milijuna t, što je dva posto manje u odnosu na prošlu godinu. Egipat je dostigao 3,9 milijuna tona, što je značajnih 48 posto manje.

Izvoz pšenice bilježi pad (Foto: Depositphotos/kiriak09)

Afričke zemlje su preuzele vodeću ulogu u uvozu ruske pšenice s ukupnim obujmom koji sada iznosi 8,3 mil. t, prestižući zemlje Bliskog istoka u kojima je ukupna količina dostigla 8,2 mil. t.

Kazahstan je uvezao 200.000 t pšenice što je povećanje za izvještajni period od 82 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Azijske zemlje su u nepotpunoj marketinškoj sezoni također povećale uvoz te žitarice iz Rusije, a on sada iznosi 8 milijuna t, što je više nego tijekom cijele marketinške 2020/21.

Izvoz kukuruza i ječma

Izvoz kukuruza je tijekom izvještajnog perioda povećan za 100.000 t i pored pada u periodu do 3. ožujka. Došlo je do povećanja od 15 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kazahstan je povećao i uvoz ruskog kukuruza u prvih šest mjeseci marketinške sezone 2021/22. na 7.000 t, čime je već 27 posto veći od obujma uvoza u cijeloj 2020/21. Slična situacija je s Azerbejdžanom i Bjelorusijom.

I izvoz kukuruza bilježi rast (Foto:  Depositphotos/zullu_z@yahoo.com)

Izvoz ječma nije zabilježen u izvještajnom periodu, a pad u odnosu na prethodnu godinu je 37 posto.

Trgovina prerađenim proizvodima

Podaci su također pokazali da je Rusija povećala izvoz prerađevina od pšenice.

Izvoz od 200.000 t zabilježilo je pšenično brašno. To je 81 posto više u odnosu na isti period 2020. godine. Rastuća potražnja za njim utjecala je na to da je izvoz blizu razina za 2020/21. godinu.

Pšenične mekinje dostigle 700.000 t, što je za 46 posto više od prošlogodišnjih podataka. Proizvodi prerade žitarica također su pokazali rekordan obujam izvoza od 978.000 t, čime je njihov udio u ukupnom izvozu iznosio 1,9 posto, što je najviši nivo u posljednjih šest godina.

Mahunarke su postavile rekorde po učešću i obujmu izvoznih isporuka sa 3,1 posto i 1,6 milijuna tona. 

I proizvodi za životinje, krmne smjese i komponente su dostigli rekordne razine. Njihov je izvoz skočio na 501.000 t od početka marketinške godine, pri čemu se 122.000 t odnosilo na žitarice i 119.000 t na mahunarke.


Tagovi

Rusija Tržište žitarica Žitarice Izvoz pšenice Izvoz kukuruza Kriza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)