Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 13.09.2023. 15:00

Rusi izgradili novi terminal za žitarice na Baltiku

Potpuno su napustili izvoz ugljena. Planirani godišnji kapacitet je četiri milijuna tona žitarica.

Foto: Depositphoto/Urri (ilustracija)
  • 1.970
  • 121
  • 0

Rusija namjerava izvesti polovicu prinosa iz ovogodišnje žetve. A da im je to strateško pitanje, govori i vijest o tome da ubrzano rade na osposobljavanju svojih luka za izvoz žitarica i drugih proizvoda. Na Baltiku su otvorili prvi dubokomorski terminal za žito u luci Visotsk, objavio je Odbor za poljoprivredni i ribarski kompleks Lenjingradske oblasti.

Nekada luka za ugljen

Vysotsky je donedavno bila luka specijalizirana za pretovar ugljena za izvoz u Europu i azijsko-pacifičku regiju, što je potpuno napušteno. Još 2020. godine započeli su sa diverzifikacijom svoje teretne baze i izgradnju terminala za žitne brodove. Tada je potpisan sporazum o suradnji između Odbora i Port Vysotsky LLC, koji je podrazumijevao implementaciju investicijskog projekta.

Kapacitet mu je četiri milijuna tona na godišnjoj razini, a obim ulaganja je iznosio 5,85 milijardi ruskih rublji. Namijenjen je za pretovar pšenice, ječma i kukuruza.

Očekuje se da će do kraja godine biti pretovareno oko milijun tona tereta i da će projektirani kapacitet biti dostignut u 2024. godini.

U izvoz ide polovica prinosa 

Aleksandar Gutsan, opunomoćeni predstavnik predsjednika Ruske Federacije u Sjeverozapadnom federalnom okrugu, rekao je da očekuju da će polovica prinosa žitarica u 2023. biti izvezena i da će terminal u Vysotsku pomoći u rješavanju ovog problema. Naveo je da će biti smanjena ovisnost ruskih proizvođača o lukama u crnomorsko-azovskoj regiji.

Sljedeća faza u razvoju luke će biti izgradnja prostora za pretovar rasutih tereta hrane, kao što je sačma, repina pulpa, uljarice i mahunarke. Trenutno su u toku pretprojektni radovi. Do danas je iz područja centralne Rusije i Sibira izvezeno 229 tisuća tona poljoprivrednih proizvoda u Tunis, Tursku i Kinu.

Rekordan izvoz ruskih žitarica - tko najviše kupuje njihovu pšenicu?

Ostaje vidjeti u kojoj mjeri će stavljanje u pogon ove luke utjecati na cijene žitarica na tržištu.


Tagovi

Luka Vysotsky Žitarice Izvoz žitarica Ruski izvoz žitarica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.