• NASA
  • 15.08.2020. 18:00

Rotkvice bi mogle rasti i na Mjesecu?

NASA-in znanstvenik Max Coleman pokušava dokazati da astronauti mogu vrtlariti i proizvoditi vlastitu hranu na Mjesecu.

Foto: Jumpstory
  • 79
  • 13
  • 0

NASA-in znanstvenik Max Coleman u svojoj kuhinji provodi eksperiment i pokušava otkriti je li moguće uzgajati rotkvice na mjesečevom tlu, piše JPL.

Za svoj eksperiment odabrao je rotkvice jer su ih već koristili u svemiru, a i kliju brzo pa će mu manje vremena trebati da dođe do zaključka.

Ispitivanje radi na pustinjskom pijesku

Nakon što je pandemija koronavirusa prisilila Colemana i njegov tim od još 12 znanstvenika da stave stanku na ispitivanja, odlučio je stvar uzeti u svoje ruke. Tako je naručio nešto sjemenki rotkvice i pustinjskog pijeska te započeo s pokusom.

Astronauti bi uskoro mogli uzgajati rajčicu u svemiru

Njegov je plan uzgajati sjeme u pijesku koji je jednako bogat hranjivim tvarima kao i mjesečevo tlo. Nekim sjemenkama je dodavao više hranjivih tvari, a drugima samo male količine.

"Moj tim i ja želimo pokazati kako astronauti mogu koristiti vrtlarstvo za uzgoj vlastite hrane na Mjesecu", rekao je Coleman. "Želimo učiniti jedan mali korak u tom smjeru, kako bi dokazali da mjesečevo tlo sadrži tvari koje mogu biti hranjive za biljke“, dodao je. Kaže da to uključuje dobivanje pravih kemijskih elemenata koji će omogućiti biljkama da stvaraju klorofil i rastu stanične stijenke.

U svom je pokusu koristio papirnate ručnike, štapiće za jelo i plastične posude. Čak je koristio i aluminijsku foliju i baterije za mjerenje i praćenje razine vlage.

"Ne možemo ispravno testirati klijanje ovdje na Zemlji na tlu s Mjeseca, ali radimo s onim što nam je dostupno", dodao je.

Uspješno uzgojili zelenu salatu

Odlaskom na Mjesec pokus s rotkvicom nadopunio bi biljne prethodnike testirane u mikrogravitacijskim uvjetima na svemirskoj stanici. Primjerice, trenutno leteći sustav za proizvodnju povrća ili "Veggie" sadrži biljke koje rastu u posebno pripremljenom tlu, s ciljem da eventualno osiguraju hranu za astronaute.

Inače, "Veggie" je nadimak za sustav proizvodnje povrća u svemiru, a velik je koliko i jedan prosječan kovčeg pa u njemu može rasti šest biljaka. Rastu iz steriliziranog sjemena koje je ugrađeno u jastučiće čija je podloga kalcinirana na bazi gline te sadrže gnojiva. U njima se voda i hranjive tvari jednako raspoređuju oko korijena, a tu je i ventilator koji osigurava jednaku distribuciju zraka.

Astronauti uzgojili zelenu salatu u svemiru – rezultati iznenađujući

Podsjećamo, u tom su sustavu astronauti uspješno uzgojili zelenu salatu, a utvrdili su da je sigurna za jelo i da na njoj nema tragova mikroba koji izazivaju bolesti te da je jednako hranjiva kao ona uzgojena na Zemlji.  


Povezana biljna vrsta

Rotkvica

Rotkvica

Sinonim: - | Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s... Pročitaj više »

Tagovi

Max Coleman Rotkvica Uzgoj rotvkice Mjesec Uzgoj na Mjesecu


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Danas je #digitalizacija poljoprivrednog sektora izuzetno važna. Kako ubrzati transformaciju poljopr... Pročitaj cijelu bilješku »